Ik wil mezelf altijd opnieuw uitvinden

Jo De Smedt (45) is een eigenzinnige kunstenaar.

“Eens je Sint-Lucas hebt afgewerkt ben je ‘meester in de grafische kunst’ maar dan begint het pas. Je zoekt je eigen schriftuur. Ik heb 18 jaar les gegeven en altijd ‘neen’ gezegd op de vraag of ik Galerie De Ziener wou verder zetten. Maar ik ben tot een ander inzicht gekomen en zet nu, samen met mijn vader Jan, De Ziener verder om avant-garde kunstenaars een podium te bieden. Als kunstenaar probeer ik om mezelf en mijn kunst altijd opnieuw weer uit te vinden. Ik ben het volledig eens met Walter Swennen die zei ‘als kiunstenaar zoek je naar je eigen taal maar als je ze gevonden hebt is het gedaan’. Mijn hoofd zit vol beelden en muziek. Ik hou van verschillende genres van muziek maar zoek ook daar altijd naar de extreme voorbeelden”.

Momenteel stelt Jo tentoon in Galerie De Ziener, werk op papier dat geïnspireerd werd door het werk van Jean Brusselmans. Een deel van JO’s werk dat nu tentoongesteld wordt is ‘trench art’ (loopgravenkunst). Het is een eigenzinnige mix van elementen uit graffiti, stripverhalen, clip arts, pop art … verrijkt met taalelementen. Vaak vind je in het eindresultaat nog sporen van het creatief proces.

Jo heeft ook zijn eigen magazine dat hij artisanaal samenstelt op een oude elektronische schrijfmachine. De titel is ‘Onregelmatig’ en dekt volledig de inhoud: het verschijnt onregelmatig, de onderwerpen zijn onregelmatig en ook het aantal pagina’s is onregelmatig. Zoveel mag duidelijk zijn: Jo heeft – als kunstenaar – lak aan regeltjes en voorschriften. “Kunstenaar zijn is mijn manier van vrij zijn”. (jvm)

Tentoonstelling Jo De Smedt, JB On the Rocks, Galerie De Ziener, Stationsstraat 55 te Asse, nog tot 20 oktober 2019. Vernissage op 15 september.

REGIO Jo De Smedt

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk