UPDATE : Raad Van state vernietigt volledig frequentieplan.

De Raad van State vernietigt het nieuwe frequentieplan voor de radiozenders dat de Vlaamse regering vanaf 1 januari bekrachtigde. Het plan herschikte de uitzendrechten voor alle commerciële radiozenders. Goeiedag Radio verdween hierdoor op 1 januari uit de ether. Het dossier dat de radiomakers hadden ingediend werd door de administratie van minister Sven Gatz (Open VLD) als onvoldoende bevonden. Onder meer voor het financieel plan kreeg een nul op twintig. Zeer vreemd gezien het plan gebaseerd was op een kerngezonde balans.

Minister Gatz veegt kritiek opnieuw

van de tafel met schijnmanoeuvre

Dat leidde tot ongeloof en verontwaardiging. De lokale radio zendt al sinds 1981 uit. Ze beschikt over ervaren medewerkers en moderne studioapparatuur. Ives De Bondt van Goeiedag: “In één keer werden ons de uitzendrechten van maar liefst drie Goeiedag radiozenders (Opwijk, Gooik  en Asse) ontnomen. Enkel in Aalst werd Goeiedag radio nog een vergunning toegewezen. Het was al snel duidelijk dat wie het mooiste opstel schreef, de vergunning kreeg, maar zo werkt het natuurlijk niet.”

Ignace Heyvaert van Goeiedag radio Opwijk legde zoals veertig andere stations een klacht neer bij de Raad van State en haalt nu opgelucht adem. ” Normaal zou iedereen nu een nieuw dossier moeten indienen tijdens een nieuwe erkenningsprocedure. De winnende partijen legden vorig jaar ongetwijfeld de mooiste verhalen voor, helaas enkel op papier. Opgesmukte cijfers, medewerkerslijsten die niet klopten, beloften die nooit zouden kunnen waargemaakt worden. Veel gebakken lucht.” ”

Radio Goeiedag is inmiddels al tien maanden uit de ether. “Er zullen nog klachten komen”, voorspelt Ignace Heyvaert. “We maakten kosten om een procedure te starten bij de Raad van State en we misten reclame inkomsten. Vele van onze medewerkers zijn inmiddels elders aan de slag. We maken ons sterk dat meesten onder hen onmiddellijk zullen terugkomen wanneer we onze vergunning terug krijgen. De kritiek komt overigens niet alleen van Goeiedag.

Radiovisie, een autoriteit in deze materie, heeft het over een korte kroniek van een aangekondigde dood. Ondertussen wist Minister Gatz (Open VLD) zijn vel opnieuw te redden met snel een herstelbesluit in te roepen. Met het herstelbesluit wordt voorlopig tegemoetgekomen aan het vernietigingsarrest van de Raad van State. “Alle radio’s die al beschikken over een erkenning en vergunning kunnen blijven uitzenden, wat dus voor ongeveer 90% van de radio’s het geval is. De overige 10%, waarover aparte juridische geschillen bestaan, zal geval per geval door de Raad van State beslist worden,” zegt de minister.

In Vlaanderen zijn nog tientallen extra frequenties mogelijk, coördinatie is geen reden om ze in de kast te laten liggen. Bij de invoering van commerciële radio (2001) heeft de VRT een bescherming van 0,4 MHz gekregen. Dat is niet in overeenstemming met de ITU-normen. Volgens Europese richtlijnen mag de openbare omroep technisch ook niet méér beschermd worden dan een privé omroep. Alleszins kan niemand nu nog zeggen dat er niets aan de hand was, of zou zijn.

De politieke wil ontbreekt blijkbaar om dat eens en voor altijd, krachtdadig, aan te pakken. Het woord chaos is reeds genoemd in de commissie, soms moet men dan ook de trainer in vraag durven stellen, zich afvragen of – en hoe –zo’n chaos eventueel ook anders zou kunnen vermeden worden. Te snel komt even laat aan als te traag. De radiowereld heeft ondertussen ook al een paar keer kennis gemaakt met het Perzische gezegde ‘Een gehaast man doet zijn werk twee keer’. Minister Gatz kiest voor snelle herstelling. ‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ is nog zoiets. Ze zijn wellicht allemaal van toepassing op dit boeiende dossier.  Het laatste woord is in dit dossier nog lang niet gezegd. Goeiedag zal alvast alle middelen uitputten om uiteindelijk zijn gelijk aan te tonen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk