Vlaams-Brabant zet alle (bier)kranen open

Tussen 13 en 29 april staat onze provincie volledig in het teken van het bier. Met 35 brouwerijen en minstens 475 bieren, mag Vlaams-Brabant zich een echte bierprovincie noemen. Drie weekends van 13 tot 29 april, zetten 17 brouwerijen hun deuren open en pakken 23 gemeenten uit met originele bierformules zoals bierverhalen, bierproeverijen, begeleide bierfietstochten, lezingen, workshops, village golf, bierquiz en biercache.

‘Vlaams-Brabant Bierweekends’ en ‘Leuven Bierweekends’ zijn een gezamenlijk initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Leuven. Ze zetten hiermee het toeristische belang, de diversiteit van de Vlaams-Brabantse biertraditie en het vakmanschap van de brouwers extra in de verf.

Wij doen een poging om  u een overzicht te geven van de biermaand activiteiten in de Goeiedagregio.

In ASSE kan je bier gaan proeven in drie diverse brouwerijen: De Koperen Markies, Mort Subite en Dok’s. In de brouwzaal van microbrouwerij Dok’s (Dokkenstraat 7A) krijg je een introductie over het hobbybrouwen en leer je hoe je zelf je eerste biertje kan maken. Vol praktische voorbeelden en tips. En met een proeverij uiteraard. Je kan er terecht op 14 april om 13, 16 en 19 uur. Elke sessie duurt 2,5 uur. De deelnameprijs bedraagt 10 euro.

BIER Koperen Markes
De Koperen Markies

In Brouwerij Mort Subite in Kobbegem kan je op 19 april om 10 en om 13 uur terecht voor een geleid bezoek (mét proeverij). De deelnameprijs bedraagt vier euro. Wil je nog meer Asses bier proeven dan kan je op 21 april (vanaf 18 uur) en 22 april (van 11 tot 19 uur) terecht bij de Koperen Markies (Groenstraat 14 in Asse-Ter-Heide). Voor al deze proeverijen moet je reserveren. Je vindt de nodige links hier

In DILBEEK vind je Brouwerij Angerik (Snakkaerstraat 30) . Angerik maakt enkel bieren van hoge gisting uit Belgische hop en mout. Ze doet dat volgens een oude methode: de brouwinstallatie is verticaal gestapeld. Hierdoor zijn geen pompen nodig, de zwaartekracht doet haar werk. Te bezoeken op 14, 21 en 28 april tussen 12 en 16 uur. Reserveren via mail

BIER Stekerij De CamIn GOOIK kan je op 15 april (van 15 tot 17.30 uur), 21 april (van 13 tot 17 uur) en 22 april (van 15 tot 17.30 uur) terecht in Geuzestekerij De Cam (Dorpsstraat 67) bij geuzesteker Karel Goddeau. Hij is een vat vol geuzeweetjes uit de tijd van Brueghel tot nu en luistert zijn verhalen op met deuntjes op zijn Vlaamse doedelzak. Hij tapt geuze, kriek en lambiek uit 100 jaar oude vaten en serveert ze met bijpassende unieke Brusselse kaas, ‘pottekeis’, met radijsjes op bruin brood.

In GRIMBERGEN kan je in het prachtige kader van de abdij terecht voor twee bierproeverijen. Een zytholoog laat je niet alleen proeven van bier, maar zorgt voor bijpassend lekkers als kaas en chocolade. Helaas is de inschrijvingsperiode ondertussen verstreken. Op 20 april (van 20 tot 22 uur) laat zytholoog Luc De Raedemaeker proeven van gerstenat en chocolade. Op (27 april van 20 tot 22 uur) combineert zytholoog Erwin Cuyckx 6 Vlaams-Brabantse bieren met 6 Belgische kazen.

Nog in GRIMBERGEN kan je in het MOT (Museum voor Oude Technieken). De bierwagen van de geuzestekerij Van Roy uit Kesterbeek (Lot, Beersel) is een van de pronkstukken in de voertuigencollectie van het MOT. De wagen kon zeven grote biertonnen van 250 liter vervoeren.

In HERNE kan je gaan proeven en gaan wandelen. In B&B Wisteria (Stationsstraat 67) kan je rabarberbier gaan proeven. Rabarber’t is een nieuw bier van brouwer Kurt Marcelis. Proeven kan op 20 april om  20 uur. Meer info hernerabarbert.be BIER hERNE

Café Terlindenhof in Herfelingen is het decor voor een degustatie van de bieren van Kurt Marcelis. Deze startende meesterbrouwer brouwt o.m. Crystalstick Wild Blond, Milk Stout en Airborne in zijn brouwketels. Met elk van zijn bieren pairde de brouwer een hapje. Op 21 en 22 april van (14 tot 18 uur). Meer info www.crystalstick.beer In datzelfde Terlindenhof kan je op 22 april (van 14 tot 18 uur) terecht voor een gezellige begeleide wandeling en een bierproeverij met foodpairing in Café Terlindenhof. De deelnameprijs i 5 euro. Meer info www.crystalstick.beer

BIER TimmermansIn ITTERBEEK kan je voor 8,5 euro (incl. 3 proevertjes) terecht bij Brouwerij Timmermans, een begrip in het Pajottenland. In 1702 brouwde Jacobus Walravens er zijn eerste lambiek. Afspraak op 15 april om 14.30 uur. Reserveren via deze website

Nacht van de Grote Dorst.

Nog in ITTERBEEK (Kerkstraat 55) kan je op vrijdag 27 april deelnemen aan het tweejaarlijkse Internationale Geuze- en Kriek Festival. Dat wordt georganiseerd door het Geuzegenootschap en heeft tot doel de geuze- en kriekbieren internationaal bekend te maken.

In de provincie hebben 23 logementen, zowel hotels als gastenkamers, vakantiewoningen en campings een bierarrangement uitgewerkt.

Meer informatie hier

 

Topartikels bij Goeiedag.be