Nationale Bank komt naar Asse

Tijdens een persconferentie op het gemeentehuis lichte de NBB (Nationale Bank van België) haar plannen toe om op de site van Eurobrokers in Relegem een splinternieuw cash centrum op te trekken. Met een boutade zou je kunnen zeggen dat alle geld van ons land naar Zellik komt. In het cash centrum zullen geen biljetten gedrukt worden, het zal gelden als een distributiecentrum voor biljetten én munten.

ASSE Eurobrokers 2“We willen vooral goede buren worden met de omwonenden,” zei directeur Tim Hermans. “Ons cash centrum zal niet voor overlast zorgen: geen extra geluid, geen extra verkeer. Op de camionettes van de geldtransporteurs na, zal er hooguit één tot twee keer per maand een vrachtwagen langskomen met nieuwe biljetten of munten”.

Momenteel heeft de NBB zijn hoofdkantoor (en cash centrum) in de Brusselse binnenstad. “Maar de infrastructuur is niet meer aangepast en de locatie verre van ideaal”. Vanaf volgend jaar zal de NBB zelf geen biljetten meer drukken maar ze betrekken bij gespecialiseerde bedrijven in het buitenland. In het nieuwe cash centrum komen wel machines die de biljetten zullen sorteren. Valse biljetten worden opgespoord en vervuilde of beschadigde biljetten worden uit omloop gehaald. “Je kan zeggen dat elk biljet dat in ons land in omloop is minstens één keer per jaar langs onze machines passeert. Jaarlijks worden ongeveer 20% van de 600 miljoen bankbiljetten die in ons land in omloop zijn, vernietigd en vervangen”. Ook dat vernietigen zal in Asse gebeuren.

Uiteraard wordt de site zwaar beveiligd. Op die site van 3,5 ha komen een klein gebouw voor de screening van de bezoekers, een administratief gebouwtje van 2 of 3 verdiepingen en een hoofdgebouw van zo’n 15 meter hoog. “De impact op de omgeving zal zeer gering zijn,” zegt Danny Vande Putte (onderdirecteur). “De site is heel goed gelegen, dicht bij het snelwegen netwerk en dicht bij de spoorweghalte in Zellik. Er is een veiligheidsperimeter van 25 meter die ons toelaat om onze gebouwen beter in het landschap te integreren.

ASSE EurobrokersAls de gemeente tijdig een bouwvergunning aflevert zou de volledige sloop van de huidige gebouwen al in het voorjaar van 2019 kunnen plaatsvinden. Half 2020 zouden de bouwwerken aanvatten zodat het nieuwe cash center eind 2023 klaar zou kunnen zijn. In de loop van 2024 volgt dan de verhuis.

Burgemeester Koen Van Elsen, geflankeerd door zijn schepenen, toonde zich zeer verheugd dat de site opgevuld wordt door de Nationale Bank. Het alternatief was o.m. de komst van nog meer woningen wat de druk op de omgeving alleen maar groter zou maken.

De Nationale Bank kwam pas laat met zijn persconferentie naar buiten omdat het – als beursgenoteerd bedrijf – onderworpen is aan vrij strikte communicatieregels. Om 19 uur werden ook de buurtbewoners ingelicht over de plannen voor het cash centrum.

Grote foto: Burgemeester Koen Van Elsen en NBB directeur Tim Hermans

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk