Hopmarkt: een visie, geen plan

Voor de verzamelde leden van de gemeenteraad stelde landschapsarchitect Maarten Vande Voorde zijn ‘visie’ op de herinrichting van de Hopmarkt voor. In afwachting van een nieuw plan van bouwheer NV Asse Hopmarkt (ING Real Estate Development) wordt het Hopmarktplein en het gedeelte dat is vrijgekomen door de afbraak van ’t Smis en de brandweerkazerne, voorlopig heringericht. (Lees verder onder de foto)

ASSE Hopmarkt

De ruimte wordt opgedeeld in twee grote pleinen waar samen zo’n 140 wagens een parkeerplaats zullen vinden. Nieuw is zeker dat er ook heel wat groenaanplantingen zullen komen: zogenaamde pioniers (bomen die weinig zorgen behoeven en vrij snel kunnen groeien) aangevuld met een aantal blijvers als de eik en de es. De twee pleintjes worden geasfalteerd en de parkeerplaatsen krijgen een laag waterdoorlatende steenslag.

Maarten Vande VoordeHet groene gedeelte wordt doorgetrokken tot tegen het Gemeenteplein (afbraak van vier panden is reeds een paar maanden geleden gebeurd). Een toegang tot het parkeerterrein wordt ook via de Arsenaalstraat gerealiseerd.

Over de eventuele plannen van de NV Asse Hopmarkt spreekt Maarten Vande Voorde zich niet uit. Het zou gaan om een 100-tal woongelegenheden en 2000 m² aan commerciële ruimte, op te splitsen in kleinere of grotere units. Onder het geheel komt een parkeergarage voor zo’n 200 voertuigen. De toegang tot de ondergrondse parkeergarage zou via de Arsenaalstraat gebeuren. De Hopmarkt zelf zou zijn pleinfunctie (zo’n 3.500 m²) behouden.

De voorstelling die Maarten Vande Voorde maakte, geldt een tijdelijke inrichting van de Hopmarkt. Voor een definitieve inrichting moeten uiteraard de definitieve plannen van de NV Hopmarkt gekend zijn. Dat het om een afgeslankte versie gaat, kunnen we redelijkerwijze aannemen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk