Antenne justitiehuis in Asse (en Halle)

Met de uitbouw van een veiligheidscampus op de Asphaltcosite zet Asse, langzaam maar zeker, zijn voet naast Vilvoorde als centrumstad in Noord-West Brabant. Naast de brandweer en het parket komen ook het vredegerecht, de FOD Financiën en de politiezone AMOW naar de gloednieuwe veiligheidscampus op de voormalige Asphaltcosite. Nu komt daar dus ook een antenne van het Brusselse politiehuis bij.

In ’t Jass, het jeugdcentrum op de Asphaltcocampus, werd gisteren (donderdag 8 maart) officieel de antenne van het Justitiehuis in Asse voorgesteld. Niet minder dan twee ministers kwamen naar de hopduvelgemeente: Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin Jo Vandeurzen en federaal minister van justitie Koen Geens (beiden CD&V). Na de korte plechtigheid in Asse verhuisden de sprekers naar Halle waar ook een antenne werd voorgesteld. Een derde vestiging van het justitiehuis in Halle-Vilvoorde komt er in Vilvoorde.

Wat betekent zo’n justitiehuis nu voor de mensen in de regio? Het justitiehuis geeft voorlichting en advies aan gerechtelijke overheden zodat ze een adequate beslissing kunnen nemen. Daders van misdrijven worden opgevolgd en begeleid en slachtoffers krijgen informatie en bijstand.

Het justitiehuis kan een maatschappelijk onderzoek uitvoeren in situaties die verband houden met kinderen. Slachtoffers van misdrijven kunnen geïnformeerd en begeleid worden tijdens de gerechtelijke procedure. De justitie assistent van het jusititiehuis kan bemiddelen zonder tussenkomst van een rechte. Het justitiehuis kan verdachten of veroordeelden begeleiden zowel voor als na de veroordeling. Ten slotte kan het justitiehuis de burgers informatie geven over de bovengenoemde opdrachten.

Contacten met het justitiehuis zijn alleen mogelijk na het maken van een afspraak (02/557 76 11 of justitiehuis.brussel@wvg.vlaanderen.be). Antenne Asse: Aspahltcosite 20, 1730 Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk