OLV opent gloednieuw palliatief zorgcentrum

Donderdag 8 maart opende het OLV Ziekenhuis met campussen in Asse, Aalst en Ninove een gloednieuw palliatief zorgcentrum in Huis Stas op de Markt van Asse. In dat zorgcentrum worden mensen die aan het einde van hun leven komen en hun familie, op een kwalitatieve en warme manier begeleid. Het heeft voeten in de aarde gehad om de nodige vergunningen te bekomen voor het verbouwen van het beschermde gebouw in het centrum van de gemeente. Het palliatief zorgcetrum  kreeg de naam ‘De Rank’. (Lees verder onder de foto)

PZC 2

Maar Huis Stas beschikt nu over 6 kamers die elk, met grote ramen, zicht bieden op de mooie tuin. Er is een stille ruimte, verschillende livings (o.m. de Blauwe Kamer die is vernoemd naar de overleden collega Marleen De Blauwe), een keuken, een kamer waar kinderen kunnen spelen en een bijzondere bad- en snoezelkamer. De gebouwen werden geopend door burgemeester Koen Van Elsen en ingewijd door pastoor-deken Marc Boulanger.

Nadruk op het leven niet op de dood

Zes patiënten en hun familie worden er opgevangen door een team van artsen, verpleegkundigen, een psychologe, de pastoor en vrijwillige medewerkers die kleine praktische taken vervullen en vooral veel luisteren naar wat de patiënten en hun families te vertellen hebben.

PZC 3PZC 4Jaarlijks komen er 100 tot 120 patiënten langs op de palliatieve zorgafdeling. “Palliatieve zorg legt de nadruk op het leven, niet op de dood. Wij geven aan de patiënt en zijn omgeving de kans om de kostbare tijd die nog rest zo zinvol mogelijk te besteden. Totale zorg betekent dat we niet alleen aan het lichamelijk comfort denken, aan pijnbestrijding en andere ongemakken, maar ook aan psychosociale zorg en alle emoties die hierbij komen kijken. Nogmaals: we zijn er voor de patiënt én de familie,” zegt Dr. Ria Fabri.

“We hebben op de Palliatieve Zorgeenheid geen beperkingen op het bezoek”, vult psychologe Marleen Van Cutsem aan. “De mensen brengen hier vaak veel tijd door”. “Wij voelden ons gedragen door het team, zeggen familieleden ons achteraf wel eens”, beaamt hoofdverpleegster Petra Vandenabeele.  “Elk teamlid heeft zijn of haar expertise, maar bijzonder aan de Palliatieve Zorgeenheid is dat elk van ons oog heeft voor de totale zorg.”

PZC 5
Vrijwilliger Marie-Jeanne Van den Elzen verloor zelf haar echtgenoot Hendrik aan kanker. Nadat ze haar eigen verdriet een plaats in haar leven wist te geven, werd ze vrijwilliger in het palliatieve zorgteam. “Wij zijn vrijwilligers die luisteren naar de patiënt en de familie. Dat geeft troost en ondersteuning”. Aan de muur een kunstwerk dat de vrijwilligers en verzorgenden zelf realiseerden.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk