Postzegelclub Breughel viert vijftigste verjaardag

Vijftig jaar geleden zag postzegelclub Breughel het daglicht in Zellik en dat wil het huidige bestuur niet onopgemerkt laten passeren. Zaterdag organiseren ze een filatelistische ruilbeurs, zondag zijn alle hobbyisten welkom in ‘t Gezel. En er komt ook een speciale postzegel.

Postzegelclub Breughel werd opgericht in een periode dat iedereen nog massaal brieven per post verstuurde en Zellik nog een onafhankelijke gemeente was. Nu, vijftig jaar later, is de wereld al grondig veranderd, maar het enthousiasme bij de leden van de postzegelclub blijft onveranderd hoog.

“Het was André Derijcker die in maart 1974 in Zellik een oproep deed om te starten met een filatelieclub. Een veertiental geïnteresseerden kwam al snel op regelmatige basis samen om te vergaderen en postzegels te ruilen”, zegt huidig voorzitter Jean-Marie Nevens. Het waren toen de hoogdagen van de filatelieclubs met naast de postzegels ook de vele andere nevenproducten van de post.

In 1976 slaagde de Zellikse postzegelclub erin om een voorverkoop van het nationale postbedrijf naar Zellik te halen. “Daar worden de nieuwste zegels en brochures in primeur aangeboden. Dat lokt altijd heel wat geïnteresseerden en werd een groot succes voor de club. Het zorgde voor een aanzuigeffect van extra leden en financiële middelen”, zegt Jean-Marie Nevens.

En het bezorgde de club ook haar naam. “Een van de nieuwe uitgiften was een zegel van ‘de parabel van de blinde’ van Pieter Bruegel. Door het succes van de voorverkoop en de link van Bruegel met het Pajottenland, gingen we voortaan verder onder de naam Postzegelclub Breughel.”

Gedurende die halve eeuw telde de club al zo’n vijfhonderd leden. De meesten onder hen zijn ondertussen gepensioneerd, waardoor de ruilvergaderingen intussen op dinsdagnamiddag plaatsvinden. “Toch raken er soms ook nog jongeren gepassioneerd door filatelie. Ze pikken de passie dan op van de (groot)ouders. Onlangs kregen we nog een jongere op bezoek met een grote collectie zegels over de Donau.”

Volgens voorzitter Jean-Marie hoeft filatelie dan ook geen dure hobby te zijn. “We helpen onze leden graag om hun collectie aan te vullen. Er is vaak heel wat ambiance tijdens onze ruilvergaderingen. We krijgen ook regelmatig zegels binnen via erfenissen. Sommigen zien het ook als een belegging, maar Belgische zegels zijn meestal niet veel waard.”

Dit weekend viert postzegelclub Breughel haar vijftigste verjaardag in de nieuwe vrijetijdssite ‘t Gezel in Zellik. Op zaterdag 26 oktober is er tussen 9 en 16 uur een filatelistische ruilbeurs, zondag is er tussen 9 en 14.30 uur een verenigingen- en hobbybeurs.

“Op zaterdag richten we ons op de postzegelverzamelaars, zondag is er een bredere ruilbeurs voor alle verzamelaars. Op beide dagen is de toegang gratis. We verkopen komend weekend ook onze eigen MyStamp ter ere van vijftig jaar postzegelclub. We hebben bij Bpost een eigen postzegel laten drukken met daarop ‘t Gezel en tien kenmerkende voorverkopen van zegels uit onze geschiedenis. We hebben honderden vellen met tien verschillende zegels”, besluit Jean-Marie.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk