Fuifcharter voor vier gemeenten gelijk

Tijdens een persconferentie stelden de politiezone AMOW en de afgevaardigden van de gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel een gemeenschappelijk fuifcharter voor. Daarin worden richtlijnen gegeven bij het organiseren van fuiven en het verkopen van alcohol op fuiven.

In aanwezigheid van korpschef Kurt Tirez, de burgemeesters Van Elsen (Asse), Beerens (Opwijk), Vansteenkiste (Wemmel) en schepenen Paul Van Den Eynde (Merchtem), Micheline De Mol (Asse) en Joske Vermeir (Opwijk) lichtte commissaris  Katlijn Bluekens de krachtlijnen van het fuifcharter toe. Ook verschillende gemeentelijke jeugddiensten waren van de partij.

Het fuifcharter regelt o.m. de aanvraag van evenementen, voorziet in coaching en veiligheid, wil middelen aanreiken om de overlast (lawaai, zwerfvuil, …) te verminderen en een risico en veiligheidsplan op te maken. Het fuifcharter voorziet ook de mogelijkheid om elk evenement te evalueren.

Er wordt ook zwaar ingezet op een alcoholbeleid. Alle belanghebbenden (nachtwinkels, organisatoren, jeugdbewegingen en jeugdhuizen én ouders) worden geïnformeerd over de wetgeving ter zake.

Omdat het fuifcharter ook voorziet in maatregelen om de veiligheid te bevorderen door het inzetten van fuifcoaches, wordt een opleiding tot fuifcoach (in het PIVO) aangeboden aan alle jongerenverenigingen die fuiven organiseren.

Bij het opmaken van het fuifcharter werden ook de jeugdraden en jeugddiensten in de verschillende gemeenten betrokken. Dat eenzelfde charter van kracht is voor alle gemeenten van de zone, laat de politie toe op een uniforme manier op te treden als het nodig is.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk