Afbraak in ’t centrum van start

Maandag werd in het centrum van Asse een aanvang genomen met de afbraakwerken van het oude brandweerarsenaal en zaal ’t Smis aan de Hopmarkt. Op het gemeenteplein gaan ook vier aangrenzende panden (tussen ’t Smiske en het voormalige Credimokantoor) tegen de vlakte. “Het is de bedoeling om op korte termijn de parking van de Hopmarkt uit te breiden en te verfraaien. Dat is slechts een tijdelijke maatregelen in afwachting van de realisatie van het Hopmarkt project,” zegt Michel Van Haeleweijck (Open VLD), schepen van ruimtelijke ordening.

Pleintjes

“Wij willen in het centrum van Asse een project van vijf ‘geschakelde pleintjes’ realiseren om meer groen en open ruimte in het centrum te brengen. Het gaat om de Hopmarkt, de Markt, het Kerkplein, het Gemeenteplein en het nieuwe pleintje waar het gebouw van het voormalige Vredegerecht stond. Meer ruimte en meer groen, dat moet het centrum aangenamer maken. Het is de bedoeling dat elk van deze pleinen of pleintjes een specifieke functie krijgt. ArchItect Maarten van de Voorde zal aangesteld worden om het concept uit te werken.”

Hopmarkt

Rond het Hopmarkt project is het momenteel behoorlijk stil. Dat betekent niet dat het project definitief van de baan is. De gemeente wacht op nieuwe en realistische plannen van de promotor. “Op halflange termijn zal de Hopmarkt dus een andere functie krijgen dan pure parking,” zegt Van Haeleweijck. Ook hier hebben wij archtiect van de Voorde gevraagd om de gemeente bij te staan in dit dossier”. Momenteel is de firma De Meuter bezig om het asbest uit het voormalige brandweerarsenaal te verwijderen. “Dat is een werkje dat heel secuur en onder belangrijke veiligheidsmaatregelen moet gebeuren. Daarna volgt de sloop van de gebouwen”.

Zellik

Ten slotte zullen er ook in Zellik stappen gezet worden om de kern te verfraaien en aangenamer te maken.

(Het kaartje is slechts bij benadering en geeft de vijf ‘geschakelde’ pleintjes weer)

ASSE DE VUF PLEINTJES

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk