Opgeknapte Kruisborre-ommegang blikvanger op Erfgoeddag

Asse zet tijdens de Erfgoeddag op zondag 23 april de aloude “weg-oem” naar Kruisborre in de kijker. Deze cultuurhistorische bedevaartsweg naar Kruisborre beleefde zijn hoogtepunt tussen de twee wereldoorlogen.

Vandaag is het nog steeds een populaire recreatieve wandelroute omdat die als geen ander de verborgen pareltjes van het Assese landschap belicht.

Vorig jaar ging Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC), met financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant, aan de slag met het verfraaien van de veldkapellen en -kruisen op de ‘Kruisborre-ommegang’.

Samen met de gemeente Asse, de Kerkfabriek, de heemkring Ascania en alle eigenaars en beheerders werden in zeven kapellen, kruisen en zelfs een historische waterbron hersteld. Er kwamen ook picknicktafels.

Het was de monumentenploeg van vzw 3Wplus (sociale tewerkstelling) die in opdracht van RLGC de restauratiewerken op zich nam. Eén voor één werden de kapelletjes en kruisen door Monumentenwacht aan een grondige inspectie onderworpen en vervolgens waar nodig hersteld en herschilderd.

kruisborrekapel“Voor sommige kapelletjes was de nood erg hoog”, aldus Danny Van Lijsebeth coördinator bij 3Wplus. “De bestaande houten frontons waren bijna overal aangetast door houtrot, deze moesten we volledig namaken in ons atelier. De Onze Lieve Vrouw van Neerwaverkapel had bovendien ook last van opstijgend vocht, hier hebben we een volledige drainage aangebracht rondom de kapel.”

Om de traditie van de Kruisborre-ommegang levend te houden, zet de gemeente Asse en RLGC ook maximaal in op de ontsluiting van de ommegang. Bij iedere kapel en kruis is een infobord geplaatst waarop extra weetjes of legendes worden toegelicht. In een aanvullende brochure wordt elk onderdeel uitvoerig toegelicht.

Erfgoeddag

Om 14 uur vertrekt aan de Sint-Martinuskerk de begeleide wandeling van 7 km) naar Kruisborre, begeleid door Pasar Asse. Onderweg kom je alles te weten over het restauratieproces van de kapelletjes en de veldkruisen. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Voor wie alleen de korte ommegang (1,5 km) wil doen, organiseert RLGC drie rondleidingen (om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur). Deze wandeling start aan de Kruisborrekapel (bereikbaar via de veldweg vlak na Mazier 14. Hiervoor moet je wel op voorhand inschrijven via 02-253.43.04, nele.guiljam@rlgc.be.

Tussen 13 en 18 uur kan je in café ‘Bij Boom’ op de Edingsesteenweg 159 de documentaire ‘Bid voor ons. De hoeders van Kruisborre.’ bekijken. Johan Stoefs en Willy Marivoet interviewden de verzorgers van de kapelletjes en kruisen en legden hun herinneringen en zorgverhalen vast.

Daarnaast is er van 13 tot 18 uur de tentoonstelling ‘Het mirakel van de Heilige Kruisen’ in de Sint-Martinuskerk. Alle activiteiten zijn gratis.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk