Trends bekroont Asse tot beste zakengemeente 2016

Asse is volgens het financieel-economische weekblad Trends de beste zakengemeente van Vlaanderen van 2016. De gemeenten Alken (Limburg) en Melsele (Oost-Vlaanderen) staan op 2 en 3.

Asse dankt zijn eerste plaats dit jaar vooral aan een goede score op vlak van tewerkstelling en investeringen.

De beste zakengemeente betekent niet dat het ook de meest bedrijfsvriendelijke gemeente is. Het onderzoek geeft punten aan het economische gewicht van de gemeente ten opzichte van de provincie, de mate waarin de gemeente erin slaagt om nieuwe bedrijfsactiviteit aan te trekken, de financi√ęle gezondheid van de bedrijven en tot slot de evolutie van de tewerkstelling en de investeringen.

Asse telt ongeveer 240 bedrijven waarvan het grootste deel gevestigd is in de bedrijvenzones Mollem, Broeikooi, Researchpark, Doornveld, Connexion en het bedrijfspark in Relegem. Vooral het aantal familiale kmo’s zit in Asse boven het gemiddelde en ook de verscheidenheid aan sectoren is groot, waardoor de regio weinig te lijden heeft van de grillen van de economische conjunctuur.

De angel in het Assese economische verhaal is echter de actuele vraag wat De Persgroep gaat doen. De uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen, Dag Allemaal en Humo bestudeert een verhuizing van haar hoofdzetel in Kobbegem naar Antwerpen.

Een definitieve beslissing daarover zou nog deze maand kunnen vallen. Dat zorgt voor zenuwachtigheid in Asse, want De Persgroep is na Delhaize de belangrijkste werkgever op het grondgebied en bij de werknemers zitten ook veel mensen uit de streek.

Vorig jaar kwam Erembodegem (Aalst) als de beste zakengemeente uit de bus.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk