Mollem krijgt nieuw Dorp in 2018

Mollem krijgt tegen de zomer van 2018 een vernieuwd Dorp. Rond de kerk komt een groen parkje. Het aantal parkeerplaatsen halveert, maar het verlies zou worden gecompenseerd met een nieuwe parking in de tuin van de pastorij.

Het gemeentebestuur informeerde de omwonenden woensdagavond over de plannen voor het Dorp en de Kouter. Belangrijkste reden voor de herinrichting is hoge nood aan een nieuwe riolering. Die dateert van begin 1900 en is in zeer slechte staat. Zo slecht zelfs dat begin augustus het bovendeel van het Dorp, richting Merchtem, bij hoogdringendheid moest worden afgesloten.

Voor de bewoners van dit bovendeel was dit eigenlijk goed nieuws, want die klaagden al jaren tegen het te veel en te zware verkeer dat gebruik maakte van die sluipweg. In Mollem is niet iedereen blij met het afsluiten van die verbinding, maar het gemeentebestuur blijft erbij dat de knip noodzakelijk is.

Het lijkt er dan ook op dat die knip ook na de herinrichting zal blijven. Het verkeer zal dus moeten blijven omrijden via de Schermershoek en Neerkamstraat. “De voorbije vier maanden was er geen enkele klacht over die omleiding. Het blijkt dus goed mee te vallen. Het sluipverkeer blijft grotendeels weg”, zegt schepen van Openbare Werken Jan De Backer (CD&V).

plan Dorp Mollem herinrichting
Klik op plan om te vergroten

In het nieuwe plan komt er rond de Sint-Stefanuskerk een grasperk en bomen. De bestaande kerkhofmuur zal deels verdwijnen. De bestaande rijweg wordt dus een heel stuk smaller en daardoor sneuvelen de meeste parkeerplaatsen langs de huizen. Van de 45 parkeerplaatsen die er momenteel zijn, weliswaar zonder ordening, blijven er nog 19 over.

Alleen al het gerucht daarover deed half Mollem steigeren op de sociale media, maar intussen toverde het gemeentebestuur een alternatief uit de hoed. De verloren parkeerplaatsen zouden worden gecompenseerd met een nieuwe parking in de tuin van de pastorij achter de kerk, aansluitend op de private parking van de manege. Al is dat allemaal nog voorwaardelijk, want woensdagavond bleek de kerkfabriek, die eigenaar is van die tuin, nog van niets te weten.

Het dorpsplein en de rijweg wordt heraangelegd in de bestaande kassei. Dat plein, enkel de voorzijde van de kerk, is een beschermd dorpsgezicht en het agentschap Onroerend Erfgoed stelt zijn voorwaarden. Voor het voetpad mag wel een egale steen worden gebruikt. Het restaurant Ytalian, het vroegere café Onder de Toren, zou een terras krijgen, al is ook dat nog niet besproken met de erfgoeddiensten.

Aan het voorste deel van de Kouter wijzigt niet zoveel. De “afvalstraat”, ondergrondse afvalcontainers zoals die sinds enkele maanden al in Asse-centrum te zien zijn, komt uiteindelijk niet in de Kouter, maar zou op de parking van de pastorijtuin. Ook café Trapkes Op krijgt een definitief terras op de hoek van de Kouter en de Kasteelstraat in plaats van het huidige geïmproviseerde terras.

De kostprijs voor de herinrichting en de nieuwe riolering wordt geraamd op een miljoen euro.

De oorspronkelijke timing is intussen al wat opgeschoven. Bedoeling is dat de gemeenteraad van Asse de plannen in maart goedkeurt, zodat de werkzaamheden kunnen starten na het bouwverlof van 2017 en klaar zijn tegen de jaarmarkt van 2018.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...