Intercommunale Haviland splitst afvalbeleid af

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de afsplitsing (volgens het¬† Vlaams decreet) van het gedeelte afvalophaling en ‚Äďverwerking van de intercommunale Haviland. De werkgroep die dat alles in goede banen moet leiden heeft Merchtems burgemeester Eddie De Block als voorzitter en Asses schepen van milieu Jan De Backer als ondervoorzitter.

Geheel volgens het Vlaams decreet terzake wordt de intercommunale Haviland opgesplitst in een opdrachthoudend en een dienstverlenend gedeelte. Het dienstverlenend gedeelte blijft als Haviland door de wereld gaan. Het opdrachthoudend gedeelte (dat zich hoofdzakelijk met afvalophaling en ‚Äďverwerking bezig houdt) wordt een nieuwe intercommunale. Eind deze maand zou de naam van de nieuwe intercommunale bekend worden gemaakt.

De nieuwe entiteit zou midden volgend jaar operationeel moeten zijn. Het is de bedoeling om op halflange termijn de uitbating van alle recyclageparken in de aangesloten gemeenten aan deze nieuwe intercommunale toe te vertrouwen. De tarieven van alle recyclageparken zouden in overeenstemming worden gebracht zodat er geen enkel bezwaar meer is om burgers van de ene gemeente toe te laten hun afval te deponeren in een recylcagepark in een andere gemeente.

Door een gunstige BTW-regeling (vrijstelling voor opdrachthoudende intercommunales) zou het afvalbeleid merkelijk goedkoper worden. Voor het hierboven geschetste plan zou men echter moeten rekenen op een termijn van zo’n 10 jaar alvorens alle recyclageparken onder de nieuwe intercommunale vallen. Er zijn immers nog tal van gemeentes die hun eigen recyclagepark uitbaten.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk