Einde van Duvelpark, maar geesten zijn gerijpt

Werklieden van de gemeente Asse ruimden gisteren en vandaag het opgemerkte Duvelpark op het Gemeenteplein op. Vanaf woensdag kan er opnieuw ‘ouderwets’ worden geparkeerd.

Het eerste pop up park in Vlaanderen was onderdeel van de Hopduvelfeesten en met name de activiteiten rond “Assenaar in de kijker” Maarten van de Voorde.

Met het Duvelpark wilde de internationaal gerenommeerde architect bij de inwoners de geesten doen rijpen over hoe we samen aan de openbare ruimte een invulling met een sociale meerwaarde kunnen geven. Dat hij hiermee wel degelijk iets in gang heeft gezet werd de voorbije twee weken duidelijk.

Ook op de gemeenteraad werd gisteravond unaniem lovend gesproken over dit project. Een voorstel van Groen-raadslid Edward Van Keer om het park alsnog een permanent karakter te geven bleek echter niet haalbaar. Met dergelijke betonnen ondergrond zou het aanwezige groen trouwens niet lang overleven.

Bovendien waren de bomen in het Duvelpark niet uitgeplant. De bomen, vooral lindes, krijgen wel een nieuwe bestemming. Ze worden verdeeld over de Asphaltcosite (als groenbuffer langs de kant van Delgouffe), het Kerremansbos en het Breughelbroek in Zellik, de Langestraat in Kobbegem, de begraafplaatsen van Asse en Bollebeek, plus nog drie speelpleintjes. Op het gras na is ook de rest van de gebruikte grondstoffen herbruikbaar.

“De kans bestaat wel dat we een gelijkaardig concept als het Duvelpark gebruiken om de lege ruimte in te vullen die zal ontstaan zodra het oude Vredegerecht op het Gemeenteplein mag worden afgebroken”, zegt schepen Geert Heyvaert (CD&V).

Intussen is ook beslist dat het wandel- en fietsparcours ‘Verbeeldend Asse’ van Maarten van de Voorde wordt verlengd tot 16 oktober. De folders en gps-routes voor de uitgestippelde wandelingen (5 en 10 km) en het fietsparcours (34 km) zijn verkrijgbaar in het CC Asse en te downloaden via hopduvel.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk