Achterste deel Dorp Mollem afgesloten, riolering dreigt in de storten

Het laatste stuk van het Dorp in Mollem, vlakbij de grens met Merchtem, wordt bij hoogdringendheid afgesloten voor doorgaand verkeer.

Uit een inspectie van de riolering is gebleken dat die zo goed als op instorten staat. De straat blijft zeker een jaar dicht, in afwachting van de geplande riool- en wegenwerken, die starten in de lente van 2017.

Enkel bewoners en hulpverleners mogen nog in de straat. Er wordt een omleiding ingelegd via de Schermershoek en via de Neerkamstraat.

“In het kader van de opmaak van het ontwerp was er eind vorige week een camera-inspectie van de riolering”, zegt schepen van Openbare Werken Jan De Backer (CD&V).

“We wisten uiteraard dat de riolering in zeer slechte staat was, want die dateert al van ergens begin 1900. Een vernieuwing van de riolering was dus sowieso opgenomen in de plannen voor de herinrichting van het Dorp. Maar uit de camerabeelden is gebleken dat de riolering er veel slechter aan toe is dan we dachten. Het gaat vooral over de laatste honderd meter tot aan de beek, die de grens vormt met Merchtem. De kans is groot, zeker bij zwaar verkeer, dat die op een dag gewoon instort. Daarom hebben onze technische diensten vrijdag onmiddellijk een spoedoverleg gehouden.”

Voor de planning van de herinrichting wijzigt dit niets. Zodra de ontwerper klaar is met zijn plan volgt een nieuwe bewonersvergadering. Schepen De Backer hoopt eind dit jaar in aanbesteding te kunnen gaan, zodat de werkzaamheden in de lente van volgend jaar kunnen starten.

Rond de kerk blijven de kasseien in elk geval behouden, maar het is nog niet beslist of ook de kasseien in de rest van de straat worden heraangelegd. Daarover wordt nog onderhandeld met het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk