VIDEO: Brandweer Asse figureert in gordelcampagne

Het is vandaag precies negen jaar geleden dat luitenant-vrijwilliger François De Ridder van de brandweer van Asse om het leven kwam bij het dramatisch ongeval met een brandweerwagen op de Pontbeek in Zellik.

Bij hetzelfde ongeval raakte vrijwilliger Guy De Bondt blijvend verlamd aan de onderste ledematen.

Het ongeval wordt op een pakkende manier in herinnering gebracht in een filmpje dat onlangs werd gelanceerd door de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV) in het kader van de (interne) gordelcampagne voor brandweerlui, onder de noemer “De gordel, een band voor het leven”.

“Veel brandweerlieden zijn van mening dat ze tijd verliezen als ze een gordel aandoen. Het tegendeel is echter waar. Een geoefend persoon verliest er gĂ©Ă©n tijd mee”, aldus de brandweervereniging.

“Mits wat oefenen is zowel het vast- als losklikken van de gordel, zelfs in combinatie met het opzetten van de adembescherming, zeker te doen, zelfs zonder tijdverlies.”

Het filmpje toont de start van een brandweerinterventie waarbij Guy De Bondt, die vandaag als dispatcher werkt, in zijn rolstoel toekijken hoe zijn collega’s met loeiende sirenes naar een brand vertrekken.

“Had ik mijn gordel toen aangehad, was ik nu mee”, zegt De Bondt op het einde

Het filmpje werd opgenomen in de nieuwe brandweerkazerne in Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk