Site Stillemans op termijn goed voor 450 woningen (+ foto's)

In het toekomstige woongebied Kerremans, nu nog de verloederde industriĂ«le site Stillemans in Zellik, komen op termijn 450 nieuwe woningen en appartementen. Asse mikt bovendien bewust op de “betere tweeverdieners”.

Een kleine maand geleden werd duidelijk dat projectontwikkelaar Matexi al een tijdje in stilte plannen maakt voor de ‘site Stillemans’ het industriegebied binnen de vierhoek van de Jan Tieboutstraat, de Brusselsesteenweg, de Albert Temmermansstraat en de Technologiestraat (kant Sint-Agatha-Berchem).

Stillemans, dat nog steeds actief is, neemt het grootste deel van de site in, de rest van de terreinen is in handen van curatoren van de voormalige bedrijven CIA, REK en Schollaert. Voor Asse vomen de verlaten delen van de site al jaren een kankerplek: sluikstorten, illegalen, krakers en zelfs een onopgehelderde moord.

Vanavond (donderdag) om 20 uur krijgen de buurtbewoners in Den Horinck een presentatie door Matexi van het masterplan dat de projectontwikkelaar, na overleg met de gemeente, uittekende voor de site. De gemeenteraadsleden konden deze week al kennisnemen van de plannen tijdens een commissie.

De plannen omvatten 450 woningen en appartementen, waarbij langs de Jan Tieboutstraat vooral wordt gekozen voor lagere woningen (drie bouwlagen), aansluitend op de bestaande woningen op de hoek van de Tieboutstraat en de Brusselsesteenweg.

Langs de kant van de Technologiestraat zouden gebouwen komen tot zes bouwlagen, in het verlengde van de (veelal leegstaande) kantoren aan de overzijde. Er wordt gekozen voor een autoluwe site met 549 ondergrondse parkeerplaatsen, 105 bovengrondse en 14 parkeerplaatsen bij de woningen.

De appartementen zullen gaan van 90 tot 108 m2. “Dat lijkt klein maar in het wonen van de toekomst is dat al heel groot. Als je de ontwikkelaars zou laten doen, dan bouwen ze enkel nog flats van 60 m2. Dit worden dus dure appartementen, waar enkel goede tweeverdieners terecht zullen kunnen” antwoordde Michel Vanhaeleweyck (Open VLD), schepen van Ruimtelijke Ordening, op kritische opmerkingen van N-VA.

Het enorme woonproject vlakbij de grens met Brussel voedt immers vooral de vrees voor verdere verfransing en vervreemding. Volgens burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) beloofde Matexi aan het gemeentebestuur ook om voor de woningen enkel Nederlandstalige reclame te voeren, al is dat wettelijk niet afdwingbaar.

Dat het Matexi menens is mag blijken uit het feit dat de ontwikkelaar intussen al 75 procent van het gebied heeft aangekocht.

De volledige realisatie wordt wel gespreid over een tiental jaar. Ook de administratieve weg neemt nog zeker enkele jaren in beslag.

De gemeente moet nog een ruimtelijk uitvoeringsplan opstellen en de sterk vervuilde site moet eerst grondig worden gesaneerd. De Vlaamse regering verklaarde vorige week wel al de aanvraag voor een brownfielddossier voor de site ontvankelijk.

Voor Matexi is een subsidie voor de sanering bovendien een absolute voorwaarde om het woonproject te kunnen realiseren.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk