Kruisborrehoeve (voorlopig) verkocht voor 340.000 euro

De bekende Kruisborrehoeve in het gehucht Kaudertaveerne is dinsdagnamiddag tijdens een openbare verkoop voorlopig toegewezen voor 340.000 euro.

De hoeve was eigendom van het OCMW van Asse en was de laatste twintig jaar in gebruik als buurt- en gemeenschapslokaal. De hoeve werd destijds gebouwd op “jaarschaal”, dat wil zeggen dat de grond historisch altijd eigendom is gebleven van het OCMW en de voorloper de COO, de commissie Openbare Onderstand, maar het pand zelf was privé-eigendom.

In de jaren ’80 besliste het OCMW de hoeve in te kopen en te moderniseren. Het hoevedomein van 72 are biedt een mooi vergezicht op het groene landschap rond de historische Kruisborrekapel. Het ligt ook wat weggestoken van de Edingsesteenweg en er was destijds heel wat discussie over de losweg naar de hoeve, wat in 1989 resulteerde in een vonnis van de Vrederechter. Het OCMW organiseerde er vanaf 1998 een buurtwerking voor 55-plussers.

“Door de besparingen was die hoeve in de huidige tijd financieel niet langer aan te houden, temeer we bijna voltijds iemand moesten laten instaan voor het onderhoud”, zegt OCMW-voorzitter Micheline De Mol (CD&V).

“In feite was de hoeve ook te klein. De buurtwerking en de verenigingen die er gebruik van maakten zijn nu uitgeweken naar de parochiezaal van Asbeek, waar ze meer plaats hebben.”

Het gebouw is overigens zo goed als zeker om af te breken. De verkoop in café ‘t Spreekuur lokte een massa nieuwsgierigen, maar toen notaris Jean-Jacques Boel de verkoop startte bleken er slechts twee echte gegadigden, die de prijs opdreven naar 340.000 euro.

Het OCMW lijkt tevreden met die prijs, al geldt er tot en met 25 mei nog een recht van hoger bod.

Hoogste bieder is Stefaan De Meuter, telg van het grote familiebedrijf in grond- en afbraakwerken in Ternat. De familie De Meuter heeft in de onmiddellijke buurt nog eigendommen.

Tegelijk werden ook drie landbouwpercelen in de buurt openbaar verkocht. Die brachten samen voorlopig 43.000 euro op voor het OCMW.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk