4.000 Teralfenaren zitten zonder Bancontact

De Affligemse deelgemeente Teralfene zit zonder geldautomaat. In het KBC-kantoor, dat op 1 mei sloot, werd de laatste Bancontact in het dorp gisteren weggenomen. Op enkele uren tijd eisten honderden inwoners via Facebook een nieuwe geldautomaat.

Dat het KBC-kantoor van Teralfene per 1 mei zou verdwijnen was al langer geweten, maar het bleef onduidelijk of de automaat van Bancontact, verbonden aan het filiaal maar ook de enige geldautomaat in het dorp, wel of niet zou blijven. Geldafhalingen bleven de voorbije week alvast mogelijk. Tot gisteren echter.

“Ik wilde ’s ochtends geld gaan afhalen, maar technici waren de automaat al aan het uitbreken”, vertelt Hugo Heymans. Exit Bancontact dus in Teralfene, toch een compacte, dichtbevolkte deelgemeente met dik vierduizend inwoners.

Zijn dochter Inge plaatste daarop een bericht op Facebook en dat zorgde meteen voor felle reacties.

“Die automaat bevond zich heel centraal, op de hoek van de Daalstraat en de Balleistraat en had veel te doen. Je zag daar bijna altijd volk. Voor heel wat oudere mensen en minder mobiele mensen is dit een groot probleem. Om geld af te halen moeten wij nu al naar Liedekerke, Denderleeuw, Hekelgem of Essene”, vertelt Inge.

“Teralfene heeft ook een bloeiend avond- en nachtleven met talrijke cafés waar we te voet naartoe kunnen. Maar als de mensen eerst met de auto een dorp verder moeten rijden om geld af te halen, dan riskeren ze ook te moeten blazen.”

Er zijn in Teralfene ook geen grootwarenhuizen waar je al gemakkelijk geld kunt bijvragen als je betaalt met Bancontact. De enige Teralfense handelaar die deze mogelijkheid aanbiedt is Bart Van Rossem van de pers- en broodzaak De Toren in de Potaardestraat.

Inge startte meteen een nieuwe Facebook-groep “Wij willen een Bancontact in Teralfene”. Die telde gisteren op enkele uren al meer dan 350 leden.

Toch is er nog enige hoop. Volgens verschillende klanten van Argenta, de enige bank met nog een filiaal in Teralfene, zou daar een Bancontact komen. Op de hoofdzetel van Argenta wordt dat bevestigd, maar onder voorbehoud.

“We overwegen inderdaad al een tijdje om zo’n automaat te plaatsen in ons kantoor in Teralfene”, zegt Christine Vermylen, secretaris-generaal bij Argenta. “Maar eerst moet een externe firma bekijken of er daar voldoende plaats is om zo’n geldautomaat te plaatsen volgens de veiligheidsvoorschriften. We hopen binnen de maand een beslissing te kunnen nemen.”