Het drama van Walfergem, 50 jaar later (+ foto's)

Zowat 450 mensen woonden zondag in de kerk van Walfergem de herdenkingsviering bij voor de tien slachtoffers van het zware verkeersongeval op 25 april 1966 aan het gemeenteschooltje.

De winterse buien hielden blijkbaar de grote massa wat weg. Op een tiental mensen na kon iedereen de dienst binnen in de kerk volgen. De gehuurde videomuur bleek uiteindelijk een zinloze uitgave.

De mis werd voorgegaan door monseigneur Leon Lemmens, bijgestaan door pastoor Leo Ecker, de drie nog resterende Walfergemse paters Guido, Gaby en Jef en diaken Karel en werd opgeluisterd door het koor van de academie August De Boeck en de klaroenblazers van de Assese brandweer.

Een ontroerend moment was toen Laura Casagrande de namen van de tien kinderen noemde, terwijl tien kinderen van de Walfergemse basisschool De Sleutelbos, leeftijdsgenoten van de slachtoffertjes, elk een kaarsje legden bij de foto’s van de kinderen.

Het grootste deel van de mis ging jammer genoeg wat verloren omdat de klankinstallatie te wensen overliet. De gewone luidsprekers van de kerk waren afgekoppeld voor een andere versterking in combinatie met de videomuur buiten, maar dat bleek dus geen goed idee. Zo was de homilie van de hulpbisschop Lemmens zelfs grotendeels onverstaanbaar.

Na de mis ging het onder begeleiding van het trommelkorps van de brandweer, en met onderweg ook enkele fikse hagelbuien, naar het kerkhof waar de nabestaanden een bloemenhulde bijwoonden door de leerlingen van de basisschool aan de mooi gerestaureerde graven van de tien kinderen.

Maandag vindt om 14 uur nog een speciaal herdenkingsmoment plaats op de plek van het ongeval, in de bocht van de Brusselsesteenweg, aan het vroegere gemeenteschooltje dat intussen werd omgebouwd tot een woonerf. De tentoonstelling in de gemeentezaal aan het Stevensveld is nog eenmalig open voor het publiek op zondag 1 mei van 14 tot 18 uur.

(klik op de foto’s om te vergroten)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk