Kleurtjes helpen onoverzichtelijke bedrijvenzone Mollem ontwarren

In de bedrijvenzone Mollem wordt dezer dagen een nieuwe, duidelijker bewegwijzering uitgerold, gebaseerd op vier kleuren. In de zone wordt immers veel te vaak verloren gereden.

Het nieuwe concept werd ontwikkeld door Maps4Industry, een jong bedrijfje uit Eeklo gespecialiseerd is in het transparanter maken van complexe wegeninfrastructuur in bedrijvenzones. Onder meer in Wilrijk, Lier en Evergem schiep Maps4Industry eerder al orde in onoverzichtelijke verkeersmappen van bedrijvenzones.

“De bewegwijzering in de bedrijvenzone van Mollem is al langer een probleem”, zegt schepen van Mobiliteit Yoeri Vastersavendts (Open VLD).

“De VWBO-kern van Mollem maakte ons daar al attent op en ook uit de bevraging in het kader van het project Duurzaam Parkmanagement bleek dit nogmaals. Er is in deze zone te veel zoekverkeer, chauffeurs die straten in en uit rijden op zoek naar het juiste adres. Onze eigen werkliedencentrale hier in de zone lijkt soms een onthaalbureau voor verloren gereden vrachtwagenchauffeurs.”

Maps4Industry Mollem bedrijvenzoneIn het nieuwe plan wordt niets gewijzigd aan de nummering, maar krijgt elke straat een eigen kleur, in dit geval blauw, geel, groen en rood.

Op de (blauwe) Assesteenweg (kant Bollebeek en kant Waarbeek) komen infoborden met een alfabetische lijst van de 78 bedrijfsadressen in de Z5 Mollem. Aan de hand van de kleur van het bedrijf weet de chauffeur meteen welke kleur van wegwijzers hij moet volgen, net zoals je ook in veel ziekenhuizen een bepaalde kleur moet volgen om een bepaalde afdeling te vinden.

Totem

Bedrijven kunnen via Maps4Industry tegelijk intekenen op een gepersonaliseerde “totem” in de kleur van hun straat, zodat die straatkleur ook visueel gemakkelijk herkenbaar wordt. De kostprijs van zo’n totem gaat van 745 euro tot 1.100 euro voor eentje met ingebouwde brievenbus. 27 bedrijven in Mollem tekenden al in op een totem.

Nieuw is dat er in Mollemse bedrijvenzone ook exit-pijlen komen om de vrachtwagenbestuurders vlot de weg te laten terugvinden naar de hoofdwegen. Maps4Industry staat zelf in voor het onderhouden en up-to-date houden van de borden.

Asse trok een kleine 10.000 euro uit voor de nieuwe wegwijzers. Als het project positief wordt geëvalueerd wordt het later ook in de andere bedrijvenzones van Asse uitgerold.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk