Assenaar weinig milieubewust, wel dol op windturbines

Twee op de drie Assenaren is ge√Įnteresseerd in het afnemen van groene elektriciteit van de windturbines in Asse. Toch ligt de Assenaar globaal weinig wakker van de milieuproblematiek, zo blijkt uit de grote gemeentelijke klimaatenqu√™te.

Aan het onderzoek, als onderdeel van het gemeentelijke klimaatactieplan, namen 444 inwoners van Asse deel, van wie er 343 alle vragen beantwoordden.

Dat zijn zeker niet allemaal groene jongens: één op de drie Assenaren had nog nooit gehoord van het klimaatactieplan. Slechts zeven procent zegt vrij goed te weten waar het plan voor staat en wat het inhoudt.

Opmerkelijk is dat 7 op de tien milieu niet het belangrijkste maatschappelijke probleem vindt. Ruim de helft koopt ook enkel milieuvriendelijke producten als ze minstens dezelfde prijs hebben of goedkoper zijn dan andere producten.

Nochtans vindt 80 procent van de Assenaren van zichzelf dat ze een milieuvriendelijke levensstijl hebben, dat ze begaan zijn met het milieu en weten hoe ze milieuvriendelijker kunnen leven.

Energiescans

Slechts één op tien liet al eens een energiescan maken van de woning. Veel mensen zijn wel vragende partij voor een systeem om het energieverbruik van en in de eigen woning te meten.

Ook de deeleconomie is in Asse nog lang niet doorgedrongen, op de kringloopwinkel na. De interesse voor samenaankopen, volkstuintjes of woonvormen als co-housing is erg laag. Anderzijds is er wel veel interesse voor groene stroom, specifiek die van de windturbines van Ecopower in Mollem.

Het onderzoek focust grondig op thema’s als dakisolatie en duurzame mobiliteit. Bij dakisolatie blijkt een groot verschil tussen woningen in eigendom en huurwoningen. Eigen woningen hebben in 85 procent dakisolatie, bij huurwoningen is dat amper de helft. Huurders geven aan niet tot een concrete overeenkomst te komen met de eigenaar.

Auto is gemakkelijker

Voor duurzame mobiliteit ligt de interesse ronduit laag. Een gemiddeld Asses gezin heeft volgens het onderzoek wel twee fietsen, maar zowat de helft van de inwoners geeft te kennen nooit te fietsen en er ook geen interesse voor te hebben. Amper 14 procent gebruikt de fiets regelmatig voor de verplaatsing naar het werk of de school. De gemiddelde fietsafstand bedraagt dan 7 km.

Voor kleine dagelijkse aankopen in de buurt gebruikt 30 procent wel de fiets. Globaal geeft 69 procent van de Assenaren te kennen wel meer te willen fietsen. Belangrijkste redenen om dat niet te doen zijn: de auto is gemakkelijker (48 procent), slecht weer (44 procent) en een onveilig gevoel op de fiets (41 procent).

Het onderzoek wordt herhaald in 2020 om na te gaan of er dan een mentaliteitswijziging is. Het klimaatactieplan van Asse ambieert een gedragsverandering van twintig procent.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk