Pleidooi voor muurschildering aan brug Pontbeek

Op Facebook is gisteren een pagina opgestart die een pleidooi houdt voor een muurschildering onder de brug van de E40 op de Pontbeek in Zellik.

gedenkplaat pontbeek zellik brandweer asseOp deze plaats kwam op 16 juni 2007 luitenant-vrijwilliger François De Ridder van het Asses brandweerkorps om het leven. De brandweerwagen die hij bestuurde was onderweg naar een brand in Wemmel, maar slipte in de bocht en sloeg te pletter tegen de muur. Een gedenkplaat herinnert aan dat ongeval.

De initiatiefnemer van de pagina op Facebook hult zichzelf voorlopig in de anonimiteit, al was het bestaan gisteren al wel doorgesijpeld in de brandweerkazerne van Asse. Ook brandweerman Guy De Bondt, die bij het ongeval verlamd werd aan de onderste ledematen, was niet op de hoogte.

Op de pagina zelf schrijft de initiatiefnemer het volgende: “Ik reed net achter deze brandweerwagen en zag het ongeluk gebeuren. Telkens ik langs deze plaats rijd moet ik aan deze gebeurtenis terugdenken. Ondanks het mooie initiatief van een gedenkplaat, ligt de omgeving er vrij troosteloos bij. Overal lelijke graffiti. Daarom een oproep om van deze plaats een mooie plaats te maken die de brandweermannen eren. Ik zou graag de gemeente aanzetten tot het uitschrijven van een wedstrijd om hier een mooie muurschildering te laten maken.”

Overigens heeft de gemeente Asse hierover zelf geen bevoegdheid, want de brug is van het Vlaams Gewest. Schepen Jan De Backer (CD&V), bevoegd over de brandweer, toont zich niet onmiddellijk een voorstander.

“Het klopt dat het er onder die brug troosteloos bijligt. Hetzelfde geldt voor de brug op de Brusselsesteenweg aan Fierens. Maar van een muurschildering schiet drie jaar later ook niet veel over. Het initiatief kan echter wel een goede aanzet zijn om toch eens grondig na te denken over het aanschijn van de bruggen”, aldus De Backer.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk