Asse boven in Vlaamse Scholierenkoepel

De 17-jarige Lora Hasenbroekx uit Zellik werd zaterdag herverkozen als voorzitster van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Lora staat sinds oktober 2014 aan het hoofd van deze koepel bestaande uit scholieren uit heel Vlaanderen.

Opmerkelijk is dat ook twee andere leerlingen uit Asse werden verkozen in de Raad van Bestuur: Astrid Luypaert (14 jaar, Merchtem) en Rania el Mard (16 jaar, Asse), beide leerlingen van de Sint-Martinusschool ASO in Asse. Daarnaast zit Margot Meersman (16), eveneens leerlinge in Walfergem, in de RADAR, het breed netwerk van scholieren.

Het nieuwe VSK-bestuur bestaat voorts uit Dennis Tielens (18 jaar, Puurs) en Virginia de Croon (15 jaar, Lummen). Soufiane Belali (18 jaar, Koekelberg) zetelt als nieuwe ondervoorzitter ook in de Raad van Bestuur.

Voor Lora Hasenbroekx wordt het sowieso haar laatste jaar bij VSK want ze zit nu in het 6de middelbaar in het Koninklijk Atheneum in Koekelberg.

‘Als ik van één ding een prioriteit wil maken dit jaar, dan is het wel van leerlingenbegeleiding. Die taak ligt zowel bij de school als bij de CLB’s, maar hun werking is vaak echt niet ok’, aldus Hasenbroekx.

‘Voor leerlingen zijn de medewerkers van het CLB en leerlingenbegeleiders op school vaak nobele onbekenden. We zien hen niet, we kennen hen niet, hoe moeten wij dan weten wie we kunnen aanspreken met onze vragen? Ik merk persoonlijk dat die frustratie bij leeftijdsgenoten hoog zit, en dat signaal krijgen we als scholierenkoepel ook.’

‘Leerlingen hebben een compleet fout beeld van het CLB en denken dat ze er enkel zijn voor de leerlingen ‘met serieuze problemen’. Maar het zou net een open huis moeten zijn waar élke leerling steun en begeleiding vindt. Hoog tijd dus om van leerlingenbegeleiding een prioriteit te maken in onderwijs.’

(Foto vlnr: Astrid Luypaert, Rania el Mard, Lora Hasenbroekx en Margot Meersman)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk