Alpigo wil vrienden van bergsport samenbrengen

Asse en Ternat hebben er met de vzw Alpigo sinds kort zowaar een bergsportclub bij.

Alpigo – een samentrekking van Alpen en amigo – wil de bergen bereikbaarder maken voor iedereen die er, op een niet-competitieve manier, belangstelling voor heeft.

Doelgroep zijn zowel jongeren als volwassenen, de activiteiten worden afgestemd op de aanwezigen en hun leeftijd en niveau. Er wordt ook gedacht aan een G-werking, voor zowel fysiek als mentaal gehandicapten.

Alpigo wil zich optrekken aan drie peilers: een veelzijdige Alpiene opleiding, een gezinswerking met focus op gezinnen met (jonge) kinderen en tot slot het bergwandelen, van de Vlaamse Ardennen tot Huttentochten.

Bij de opleiding komen thema’s als rotsklimmen, sneeuwschoenwandelen, iglobouw, ijsklimmen, klettersteigen en alpinisme al zijn vormen. Ook materiaalkennis, voedingsleer, oriëntatie, eerste hulp en meteo passeren de revue.

Respect voor de bergen

‘We willen niet alleen als vrienden naar de bergen gaan en er ook uit terugkeren, we willen ook vrienden zijn van en voor de bergen’, zegt Erik Adriaenssens, voorzitter en zelf al 25 jaar actief in de bergen.

‘Dat wil ook zeggen dat we met volle respect voor elkaar en voor de bergen erheen zullen gaan.’

De andere mede-oprichters van Alpigo zijn Géza Tóth (secretaris), Stijn Tóth (penningmeester) en Bart Baukens. Als logo werd gekozen voor het profiel (vanuit het noorden gezien) van de Weisshorn, een iconische berg in Wallis, Zwitserland.

‘Deze wordt niet overdreven veel beklommen, maar het is wel een supermooie uitzichtsberg. Ook deze berg is voor ons een symbool: we willen niet zozeer de veelbetreden paden belopen, we willen nieuwe wegen inslaan.’

De eerste theorieavond heeft plaats op dinsdag 3 februari en gaat over sneeuw- en lawinekunde. De theorieavonden hebben plaats in Cabane d’Asse op de Gentsesteenweg 37 in Asse, telkens van 19.30 uur tot 22.30 uur.

De volgende theorieavonden in het voorjaar zijn op dinsdagen 24 februari, 17 maart, 31 maart, 21 april, 12 mei, 2 juni en 23 juni. Voorts zijn er dit jaar zeven gezinsvriendelijke klim- en wandeldagen gepland.

Alle info daarover op www.alpigo.be, www.facebook.com/BergsportclubAlpigo.

Topartikels bij Goeiedag.be