Modernste seinkamer van het land van start

De brandweer van Asse verhuisde maandag in twaalf uur haar hele hebben en houden van de Arsenaalstraat naar de nieuwe kazerne op de Asphaltco-site. 

De nieuwbouw is 4.400 vierkante meter groot, met 18 poorten en met, naast alle bureel-, materiaal-, kleed- en slaapruimtes, ook nog een moderne sportzaal.

Dé blikvanger is echter de fonkelnieuwe seinkamer, van waaruit op termijn de volledige brandweerzone West – zeven korpsen en negen brandweerposten – worden aangestuurd. Om 19 uur gisteravond werd de seinkamer effectief opgestart.

Sinds vorig jaar worden de brandweerposten van Asse, Dilbeek, Lennik, Tollembeek en Opwijk al centraal aangestuurd vanuit Asse.

‘Tegen uiterlijk eind november komt ook de brandweer van Halle daarbij’, zegt commandant Bruno Van den Broeck. ‘Nadien volgen nog Londerzeel, Vilvoorde en Zaventem, zodat tegen de zomer van 2015 de volledige zonale dispatching operationeel zou moeten zijn.’

Op dat ogenblik zullen 18 mensen voltijds 24 uur op 24 instaan voor het aansturen van alle brandweervoertuigen en ziekenwagens in het hele arrondissement Halle-Vilvoorde.

‘Overdag zullen dan drie tafels permanent bemand zijn, ’s nachts twee’, zegt luitenant Michel Carlé, verantwoordelijke voor de dispatching.

‘Het systeem berekent bij elke interventie zelf welke mensen en materieel uit welke post worden ingezet. In geval van noodweer, met honderden oproepen op enkele uren, kan snel worden opgeschaald naar zes tafels waarbij extra dispatchers zich specifiek richten op de sectoren met noodweer.’

‘Er is ook een aparte ruimte voor het geval noodinterventieplannen worden opgestart, met mogelijkheid tot videoconferentie.’

De nieuwe seinkamer, gebouwd door EasyCAD uit Izegem, omvat onder meer een imposante videomuur waarop continu alle beelden van alle posten zijn te zien, plus wie, wat en waar mensen en materieel onmiddellijk ter beschikking zijn.

‘Uit het project met de huidige vijf posten leerden we dat het echt wel nodig is om letterlijk bij elkaar te kunnen binnenkijken’, zegt Van den Broeck.

‘Zelfs als de federale politie met de helikopter over de regio vliegt gaan we de beelden hier kunnen volgen’, aldus Carlé.

‘Alle telefoonlijnen en de gespreksgroepen op de radio zijn geïntegreerd in het systeem. Pagers, gsm’s, printers, poorten, alles wordt van hieruit gestuurd.’

‘Naar mogelijkheden en software is dit de meest geavanceerde seinkamer van het land. Onze ICT-coördinator Joeri Jacobs is trouwens het eerste personeelslid in dienst van de brandweerzone West.’

Brandweerkazerne Asse 07b

Topartikels bij Goeiedag.be