Dieven vijzen 18 wielen van nieuwe vrachtwagens

Bij MAN Truck & Bus België in Kobbegem (Asse) gingen dieven in de nacht van zaterdag op zondag aan de haal met 18 banden en velgen van gloednieuwe vrachtwagens. Ook in een Waals filiaal vond een gelijkaardige diefstal plaats.

De diefstal werd blijkbaar erg zorgvuldig voorbereid. De daders knipten een gat in de omheining langs de achterzijde van de vroegere garage Valckenier (die intussen naar de overzijde van de Brusselsesteenweg verhuisde).

Ze demonteerden 18 wielen – velgen plus banden – van nieuwe geparkeerde trekkers. Eén voertuig stond vrij dicht tegen de plaats waar de opening werd gemaakt, maar voor de andere vijf trekkers moesten de dieven de hele parking oversteken.

Enkele tussenwielen, die niet op de grond rustten, konden relatief eenvoudig worden afgevezen, maar een aantal trekkers werd eerst opgetild en op blokjes gezet, waarna men ze gewoon op hun chassis liet vallen.

‘Hoe ze dat hebben geflikt is voor ons nog een mysterie. De vrachtwagens werden zeker niet verplaatst en op de plaats waar ze staan is amper bewegingsruimte om een crick te plaatsen’, zegt Ellen Vanderweeën van MAN Truck en Bus.

‘Aan de hand van de bewakingsbeelden konden we nagaan dat de diefstal zaterdagavond gebeurde bij het vallen van de duisternis, maar de daders zelf zien we niet aan het werk op de beelden. Het licht is niet aangesprongen.’

Wellicht werden de wielen naar buiten gerold. Om 18 wielen van dit formaat te vervoeren moeten de dieven al minstens met een vrachtwagen zijn geweest. ‘In een camionetje kan dat niet in. Elk wiel weegt 100 tot 120 kg’, aldus Vanderweeën. De waarde van de buit bedraagt 10.000 euro.

Ook in een filiaal van MAN in het Waalse Tournai vond deze week een gelijkaardige diefstal plaats. Daar werden veertien wielen buitgemaakt. ‘We hebben intussen onze andere filialen en dealers tot waakzaamheid opgeroepen.’

De vrachtwagengarage, die een oppervlakte van ruim vijf hectare beslaat, werd de laatste jaren al vaker het slachtoffer van dievenbendes, al waren niet alle diefstallen even zorgvuldig voorbereid.

De recherche van de politie Amow onderzoekt de diefstal.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk