Chiro Hakilo start gouden feestjaar met jubileumboek

Chiro Hakilo in Hekelgem zet komend weekend de viering in van een gouden feestjaar. De 50ste jaargang van Chiro Hakilo start alvast met de uitgave van een luxeboek met ruim 300 foto’s vanaf 1964

Auteur Luc Platteau (53) is zelf een oudgediende van Chiro Hakilo. Hij maakte zes jaar deel uit van de leiding en bleef nadien nog elf jaar actief als volwassenbegeleider.

‘Momenteel zijn mijn drie dochters alle drie zelf leidster, een unicum binnen Chiro Vlaanderen waar ik wel trots op’, vertelt Platteau.

chiro hakilo walter de donderDe auteur is ook een leeftijdsgenoot van een oud-leider die wellicht het bekendste uithangbord van Chiro Hakilo zou worden: acteur en burgemeester Walter De Donder (foto).

‘Hij bleef zeven jaar in de leiding, van 1979 tot 1986. Het zat in de familie, zijn oudere broer Erik was hem al voorafgegaan. Walter leidde altijd de pagadders, de jongste groep.’

Na-ijver

De oprichting van de Chiro-afdeling was vooral te danken aan de na-ijver tussen de pastoor en de abdij Affligem.

De abdij was al een half jaar eerder, in maart 1964, in Hekelgem gestart met een scoutsgroep (De Pajotten).

Pastoor De Vogeleer spoorde daarom zijn jonge onderpastoor Frans Hellinckx aan om een Chirogroep te starten. De Chiro kende in die jaren een enorme explosie in Vlaanderen.

Vijftig jaar later zijn zowel de scouts als de chiro nog steeds florerende jeugdbewegingen in het dorp.

‘Wij tellen actueel 120 leden, al trekken wij onze leden vooral uit Essene aan’, weet leidster Veerle Van Droogenbroeck (22).

21 koppeltjes

Waar de scouts van bij de start met gemengde groepen werkten, waren de jongens en meisjes bij de Chiro gescheiden tot 2000.

Niet dat er door die scheiding geen koppeltjes ontstonden: op 50 jaar tijd werden 21 koppeltjes gevormd.

‘Eén op vijf leid(st)ers vond de liefde via de Chiro. Een huwelijksbureau zou jaloers zijn op dergelijke score’, lacht Platteau.

Jubileumweekend

Het fraai uitgewerkte boek, 166 bladzijden en met 300 foto’s, is meteen de voorbode van een feestjaar met een tiental activiteiten.

De jubileumviering heeft plaats op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 september in De Patro, de parochiezaal net naast de Chirolokalen.

Platteau wist van de 243 mannen en vrouwen die ooit leider waren 180 te traceren. Zij werden alvast uitgenodigd voor de receptie en de boekvoorstelling vrijdagavond.

Het boek is uiteraard te koop tijdens dit weekend, maar kan ook worden gekocht in de twee krantenwinkels in Hekelgem en bij fotografe Catherine Misselyn op de Brusselbaan. De prijs bedraagt 28 euro.