Jaarlijkse scoutskalender in het thema van het Hekelgem van honderd jaar geleden

Elk jaar maken de scouts van Hekelgem een jaarkalender in een speciaal thema en dat is dit jaar het Hekelgem van honderd jaar geleden. De kalender van 2023 staat vol met foto’s uit een oude postkaartverzameling.

De inwoners van Hekelgem kijken jaarlijks uit naar de nieuwe kalender die gratis in hun brievenbus belandt. Het is traditie dat de scouts van Hekelgem deze kalender gratis verdelen aan alle inwoners. Toch houden ze er zelf nog inkomsten voor hun scoutswerking aan over dankzij de steun van vele lokale sponsors. 

Dit jaar brengt de kalender een aantal oude en nieuwe straatbeelden met huizen van ongeveer honderd jaar geleden. Want bij de scouts vonden ze dat er heel wat mooi erfgoed is in Hekelgem dat jammer genoeg maar weinig aan bod komt. De oude foto’s komen uit de postkaartverzameling van Raymond Van Geite. Hij schreef ook het grootste deel van de teksten bij de foto’s.

Wie de kalender doorbladert, zal zes thema’s ontdekken. De Sint Vincentiusschool en schoolmuur, het huis Roseleth in de Kerkstraat, een straatbeeld van de Kerkstraat met zijn bekende cafés maar ook met de hoeve van Dienissens, de vergeten oude brouwerij De Valck in de Langestraat van de familie Schoon, een straatbeeld met Den Beer en de sporen van de stoomtram die reed tussen 1905 en 1970 en tot slot nog het huis Evenepoel, nu Hof ter Klaveren, in Bleregem. Daar woonde Xaveer Evenepoel met zijn gezin dat zestien kinderen telde en waarvan er maar liefst zes rozenkweker werden. Het zestiende kind werd door de bisschop persoonlijk aan huis gedoopt.

Topartikels editie Ninove-Dender