Brandweerschool Pivo heeft eerste sprinkler-democontainer

De provinciale brandweerschool van het Pivo in Relegem heeft er een Belgische primeur bij: een sprinkler-democontainer.

De brandweerschool, de FOD Binnenlandse Zaken en het Belgian Fire Sprinkler Network (BFSN) werken samen om het belang van preventieve brandbestrijding nog meer in de kijker te zetten.

‘Ons land heeft nog een hele weg af te leggen op gebied van brandpreventie. Ik denk concreet aan het plaatsen van brandmelders bij de mensen thuis, het aanleren van een brandveilig gedrag en het plaatsen van sprinklers’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).

De sprinkler-democontainer moet op termijn vooral veel onwetendheid en nog meer misvattingen over sprinklers uit de wereld helpen.

‘Hollywood-films geven vaak het slechte voorbeeld’, zegt voorzitter François Asselman van het BFSN. ‘Een kantooroppervlakte waar plots alle sprinklers tegelijk beginnen sproeien, dat is pure fictie. Bij een vuurhaard zal enkel de dichtstbijzijnde sprinkler beginnen sproeien zodra de temperatuur aan het plafond oploopt tot 68 graden.’

De democontainer zal worden gebruikt bij de opleiding van aspirant-brandweermannen, maar ook buitenstaanders – bedrijven, studiebureaus, architecten – kunnen live komen kijken hoe een sprinklerinstallatie in de praktijk werkt.

De Vlaams-Brabantse brandweerschool legt momenteel ook de laatste hand aan een cursus voor de opleiding van brandpreventieadviseur. Bedoeling is de cursus begin volgend jaar een eerste keer te kunnen geven.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk