Tieners van Musicalia debuteren met ‘Time-out’

Een 15-tal Assese tieners van Musicalia brengen komend weekend hun eerste musical ‘Time-Out’.

In Asse volgen intussen al tachtig mensen een deeltijdse opleiding musical bij Musicalia, het geesteskind van Geoffrey Debondt (22).

Musicalia staat voor ‘Musical in Asse’. Geoffrey Debondt, die musical studeerde aan het conservatorium van Brussel, startte vier jaar geleden als 18-jarige met een eerste cursus musical in de dansschool Dasa op de Gentsesteenweg.

Met onder meer een succesvolle opvoering van ‘Annie’ sloeg dat zo goed aan, dat er binnen Dasa uiteindelijk onvoldoende ruimte bleek om het initiatief te laten doorgroeien. Sinds september organiseren Geoffrey, samen met zijn medeleraars Laure Campion en Wouter Paternoster, de opleiding op eigen benen, telkens op vrijdag (volwassenen) en zaterdag (kinderen en tieners) in de lokalen van het Oud Gasthuis.

Marco Borsato

Musicalia is intussen een schot in de roos met al tachtig cursisten. De eerste vruchten dienen zich aan: de volwassenen verzorgen in september het openingsspektakel van de Hopduvelfeesten en met de kinderen wordt in oktober Carlotta, een educatieve musical over pesten gebracht.

De tieners binnen Musicalia liepen drie weken geleden al even in de kijker tijdens de opening van het fonkelnieuwe jeugdcentrum in Asse, waar ze een voorsmaakje brachten uit ‘Time-Out’.

Dit muziektheater, met muziek van Marco Borsato, handelt over acht jongeren met een probleemgedrag.

Ze worden naar een ‘time-out’ gestuurd, waar ze vier weken een aangepast programma krijgen. Samen gaan ze op zoek naar nieuwe inzichten en sociale vaardigheden om met nieuwe energie en een frisse kijk weer aan de slag te gaan.

‘Het verhaal is herwerkt met een knipoog naar wat ’t Spiegeltje hier in Asse in de realiteit doet’, aldus Debondt.

‘Ik koos het ook deels voor een vriendin die dit in het echt meemaakte. Er zit een sterke boodschap in, vooral naar jongeren die liever hun leven verkloten.’

‘Betere acteurs gemaakt’

‘De jeugddienst van Asse stond onmiddellijk achter het concept, reden waarom we het opvoeren in het nieuwe jeugdcentrum. Binnen het CC Asse is voor dit soort producties, met een lange voorbereiding, jammer genoeg geen ruimte.’

‘Deze productie heeft van de jongeren betere acteurs gemaakt. Bij musical zijn zang, dans en drama evenwaardig, maar in deze groep was nog werk aan het acteertalent. Ze moesten zelfzekerder worden.’

Debondt heeft in elk geval het gevoel dat hij goed bezig met Musicalia. ‘Het is hard vechten om musical de plaats te geven die het verdient. Professioneel zijn de kansen in Vlaanderen steeds beperkter, maar in het amateurcircuit wordt het genre almaar populairder.’

De opvoeringen van ‘Time-Out’ hebben plaats op vrijdag 25 april om 20 uur en zaterdag 26 april om 15 en 20 uur, in het nieuwe jeugdcentrum ’t Jass op de Asphaltcosite.

Kaarten kosten 10 euro, te koop bij de leden, Standaard Boekhandel Asse en via tickets@musicalinasse.be. Leden van jeugdbewegingen die in uniform komen mogen er in aan 2,5 euro.

musicalia

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk