Opnieuw kamperende ouders aan Assese scholen

In Relegem, Walfergem en Asse-centrum bivakkeerden woensdag opnieuw ouders aan de schoolpoorten van de gemeentelijke basisscholen. Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen, al belooft de gemeente dat volgend jaar de aanmelding via de computer zal kunnen.

In Relegem (foto onder) zette Steve Goeman al om 8 uur ’s morgens zijn partytentje op aan de schoolpoort. Woensdagavond waren er vijf wachtenden voor – naar verluidt – negen beschikbare plaatsjes.

In Walfergem (foto boven) doken de eerste wachtenden pas om 19 uur op, maar een half uur later waren ze ook daar al met vijf. Ook in de Mollestraat waren er een aantal wachtende ouders, maar zij kregen toelating om in de turnzaal te overnachten. In Mollem werden geen problemen verwacht.

Cijfers over het aantal beschikbare plaatsen worden in Asse niet (meer) vooraf vrijgegeven, al is het niet duidelijk of de zenuwachtigheid daardoor afneemt of eerder nog toeneemt.

‘Indicatorleerlingen’

Het feit dat elke school ook een contingent voor zogenaamde ‘indicatorleerlingen’ moet reserveren, maakt de zaak nog minder overzichtelijk voor de buitenwacht.

Vorig jaar bleek dat gemiddeld slechts drie van de acht gereserveerde plaatsen voor indicatorleerlingen werden ingenomen, zodat iedereen die op de wachtlijst stond achteraf uiteindelijk toch kon worden ingeschreven.

Elektronisch aanmelden

Volgens Asses onderwijsschepen Edwin Fabri (CD&V) staan de drie schoolnetten op het punt om vanaf volgend jaar ook in het elektronische aanmeldingssysteem te stappen, zoals dat onder meer in buurgemeente Dilbeek dit jaar al goed zijn nut bewees.

‘Eind maart verwacht ik de definitieve antwoorden van de netten, maar met het gemeentelijk onderwijs zijn we in elk geval vragende partij’, aldus Fabri. ‘Daarna moeten ook de parameters nog worden bepaald. Dilbeek is ons zijn werkwijze komen toelichten en die lijkt me de meest correcte.’

De bouwplannen voor de diverse scholen in Asse hebben nog geen gevolgen voor de capaciteiten in het schooljaar 2014-2015.

Voor Relegem worden de ingediende ontwerpen momenteel vergeleken, terwijl in Walfergem al een ontwerper is aangesteld. In Zellik is er een probleem van ruimtelijke ordening dat eerst dienst opgelost.

overnachtende ouders relegem

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk