Federatie Merchtem mikt hoog met ‘De Passie’ (+ foto's en video)

Het Mieregemplein in het Vlaams-Brabantse Merchtem wordt op 17 april – Witte Donderdag – het decor voor de eerste Vlaamse editie van ‘De Passie’, een groots religieus evenement dat al enkele jaren hoge ogen gooit bij onze Nederlandse noorderburen.

Daar haalt de opvoering van het aloude passieverhaal in een hedendaagse versie zelfs 2,5 miljoen tv-kijkers.

Het initiatief voor een Vlaamse versie ontstond in de Federatie Merchtem – de parochies Merchtem, Mollem en Bollebeek – met de Norbertijnse pater Karel Stautemas van de abdij Grimbergen als pastoor en krijgt intussen veel steun uit het Vlaamse katholieke middenveld.

Drijvende krachten achter het ambitieuze project zijn Leen Merckx en haar man Frank Meysman.

Rik Torfs werd aangezocht om het Bijbelse lijdensverhaal te herschrijven en hedendaagser te maken. Hij fungeert de avond zelf ook als verteller. Stijn Coninx regisseert het spektakel dat op groot scherm wordt vertoond en videoclips, zangers, acteurs en koren omvat. Het podium van Vlaanderen Muziekland werd alvast ingehuurd.

Bekende namen en lokaal talent

Anders dan de Nederlandse versie is dat naast bekende namen ook lokaal talent de hoofdrollen vertolkt. De hoofdrol van Jezus wordt vertolkt door Jonathan Demoor, een Antwerpse musicalster die furore maakt in Nederland.

Geena Lisa vertolkt de rol van Maria. De Antwerpse zangeres en presentatrice vond haar nieuwe liefde in Bollebeek en was meteen enthousiast toen pater Karel haar aansprak voor de rol.

Eric Melaerts maakte een selectie Nederlandstalige liedjes van Raymond, Borsato, Clouseau, Verminnen en Yasmine en Dirk Brossé schreef muziek.

Bij de lokale namen vinden we onder meer zanger en Merchtemnaar Ivo Abbeloos (als Judas), Willy ‘den Bizon’ Wynants (als Barabas) en pater Karel zelf in de rol van Petrus.

Gratis toegang

Het spektakel wordt bovendien gratis toegankelijk en voor 10 euro kun je met de bus uit heel Vlaanderen naar Merchtem (en terug) reizen.

De organisatoren hopen op minstens vijfduizend bezoekers, met een maximum van 10.000, want meer kan het Mieregemplein niet aan.

Er wordt nog onderhandeld met tv-zenders om ‘De Passie’ uit te zenden op paasmaandag. Het budget voor het hele gebeuren zit tussen de 250.000 en 300.000 euro.

Ook de parochies Mollem en Bollebeek doen actief mee. Als symbolische opwarmer wordt op zaterdag 22 maart een kruis-tocht naar Mollem gehouden.

Onder begeleiding van muziekmaatschappijen dragen jongeren uit de drie parochies de drie delen van het kruis – dat zes op drie meter wordt – naar Mollem.

Alle info op www.depassie.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk