Politie Amow herdenkt moord op Luc De Lauw

Het is vandaag, vrijdag 29 november, precies 25 jaar geleden dat op de Pontbeek in Zellik politieagent Luc De Lauw uit Asse werd doodgeschoten door onbekende schutter(s).

Collega André De Rijck raakte bij dat incident zwaargewond, maar hij herstelde, zij het heel moeizaam en met een blijvende handicap.

Het politiecollege van de zone Amow besliste, in afspraak met de familie van Luc De Lauw, een herdenkingsplechtigheid te houden voor De Lauw en alle overleden medewerkers van de politiezone AMOW, op zondag 1 december om 10.30 uur in de Sint-Martinuskerk in Asse.

De aanslag gebeurde op 29 november 1988 tussen 18 en 19 uur in het doodlopende gedeelte van de Pontbeek, dat toen nog vrij nieuw en onverlicht was. De twee agenten voerden er een routinepatrouille uit omdat deze buurt al enkele weken sluikstorters aantrok.

Van kortbij beschoten

De agenten wilden in de pikdonkere straat een witte geparkeerde auto, een Lada, controleren, maar ze werden van kortbij onmiddellijk beschoten, met fatale gevolgen voor De Lauw. De Rijck was ook getroffen, maar hij kon via de mobiele radio nog om hulp roepen.

De auto van de dader(s) werd nadien teruggevonden, maar de schutter(s) werden nooit geïdentificeerd. Van forensische technieken, zoals vandaag, was toen nog geen sprake.

Luc De Lauw was nog maar vier weken in dienst in het gemeentelijke politiekorps.

André De Rijck verloor zijn rechteroog, had een verbrijzelde linkerarm en een kogel in de linkerborst. Hij moest uiteindelijk drie jaar revalideren eer hij opnieuw dienst kon nemen bij het politiekorps van Asse.

Ondanks zijn handicap werkt hij nog steeds voor wat intussen de politiezone Amow werd. Hij verricht nog enkel administratieve taken.

In het achterste deel van Pontbeek herinnert een gedenksteen aan deze drieste, nooit opgehelderde aanslag.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk