Verdachten dodelijke steekpartij niet naar assisen

De drie twintigers die betrokken waren bij de dodelijke steekpartij op 1 maart 2009 in Merchtem, moeten toch niet voor het assisenhof verschijnen.

De kamer van inbeschuldigingstelling verwijst hen nu naar de correctionele rechtbank.

Bij de steekpartij kwam een 22-jarige Afrikaan om het leven.

De steekpartij was het gevolg van een fataal misverstand.

De 22-jarige Krsjnik Q. kwam in de vroege ochtend van 1 maart 2009 van een feestje in een Merchtemse dancing toen hij aan een bushalte door een groepje Afrikanen werd overvallen en zijn gsm en portefeuille moest afgeven.

Q. werd korte tijd later opgehaald door vier vrienden, Yasser J. (25) uit Schaarbeek en Karim T. (26), Daniël F. (25) en Samir M. (22) uit Vilvoorde, die hem met de wagen naar huis zouden brengen.

Onderweg stootten de vijf op de Brusselsesteenweg op een groepje Afrikanen.

Zonder goed te weten of het inderdaad om de dieven ging, stapten Krsjnik Q., Daniël F. en Samir M. uit en spraken de Afrikanen aan.

De ruzie ontaardde in een vechtpartij. De Afrikanen liepen weg. Krsjnik Q. haalde een van hen in, sloeg hem neer en diende hem drie messteken toe, waarvan een in het hart.

De Brusselse raadkamer verwees het drietal in december 2012 door naar het assisenhof, Krsjnik Q. voor doodslag en Daniël F. (24) en Samir M. (21) voor opzettelijke slagen en verwondingen.

De kamer van inbeschuldigingstelling heeft nu anders beslist.

De familie van het slachtoffer gaat in cassatie tegen die beslissing.