Gitarist Bert Lams keert (even) terug naar thuisdorp Affligem

Hij speelde meer dan tweeduizend optredens met het California Guitar Trio en hun muziek werd gebruikt als wekker in een spaceshuttle. Maar begin mei keert gitarist Bert Lams terug naar Affligem, het dorp waar hij zijn muziekcarrière lanceerde.

Tegenwoordig woont Bert Lams (63) in Jupiter, in de Amerikaanse staat Florida. Tot voor de coronapandemie was hij fulltime aan de slag als gitarist bij het California Guitar Trio, tegenwoordig combineert hij die job met een job in een peuterschool en als gitaarleerkracht. Maar de knepen van het gitaarvak leerde hij zelf in ons land.

‚ÄúIk groeide op in Erembodegem en verhuisde later naar Hekelgem‚ÄĚ, zegt Bert Lams vanuit de Verenigde Staten. Hij leerde zichzelf gitaar spelen vanaf zijn vijftiende levensjaar en belandde daarna in verschillende Affligemse rockgroepen. ‚ÄúHot Spirit, Plasmodium Vivax, Tube Screamer en Coanimity, de groepsnamen wijzigden voortdurend maar de bezetting bleef steeds dezelfde. Pierre Van Holsbeeck zorgde voor zang en gitaar, Jan Verhavert zat achter de drums, Benny De Rijcke deed bas en Dirk De Greve verzorgde de toetsen. Met deze groepen speelde ik talloze optredens en voorprogramma‚Äôs van onder andere Tears For Fears en TC Matic. In 1980 werden we door FM Brussel verkozen tot groep van het jaar. We namen een elpee en enkele singles op met vaste geluidsman Rene Geernaert.‚ÄĚ

David Bowie

Bert ging studeren aan het conservatorium van Brussel waar hij les kreeg van Monique Vigneron. Na het afstuderen raadde zijn goede vriend Jo Bogaert hem aan om een week lang een gitaarcursus in de Verenigde Staten te gaan volgen. “Deze cursus werd geleid door de Britse gitarist Robert Fripp, bekend van zijn legendarisch gitaarspel met David Bowie en King Krimson. Voor mij was dat een openbaring en ik werd uitgenodigd om samen met twaalf studenten mee te gaan op een tour. Met een afgeleefde schoolbus zonder verwarming toerden we zes weken lang door Engeland en Nederland, in wat de koudste winter in jaren was.

Die periode met Robert Fripp maakte een enorme indruk op Bert en enkele jaren later verhuisde hij op advies van de meester-gitarist naar Los Angeles en richtte hij met Paul Richards en Hideyo Moriya het California Guitar Trio op.

Olympische spelen

Sinds 1995 speelde het trio meer dan tweeduizend concerten over heel de wereld, onder andere als voorprogramma van King Krimson. Jon Anderson en Rick Wakeman (van de band Yes) en Tony Levin, de vaste bassist van Peter Gabriel. De muziek van het California Guitar Trio was zelfs in de ruimte te horen. ‚ÄúEen goede vriend van de band werkte voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en gebruikte onze muziek om de bemanning van de spaceshuttle Endeavour wakker te maken. En een andere fan gebruikte onze muziek tijdens de nieuwsprogramma’s van CBS en NBC op de Olympische Spelen.‚ÄĚ

Nerveus

Nu tourt Bert Lams met de jongere Italiaan Fabio Mittino die bij hem nog gitaarles volgde. ‚ÄúFabio en ik werden goede vrienden en samen namen we al drie platen op. Daarvoor verdiepen we ons in de muziek van de Oekra√Įense componist Thomas de Hartmann‚ÄĚ, zegt Bert. Hun tournee brengt hen begin mei naar ons land.

‚ÄúOp donderdag 11 mei spelen we in de cultuurzaal Sanderus op de Bellekouter. En ja, spelen in mijn thuisgemeente zorgt altijd voor een beetje extra stress‚ÄĚ, is Bert eerlijk. Nochtans keert hij nog regelmatig naar Affligem terug. ‚ÄúMijn moeder woont nog steeds in Hekelgem. Mijn vader Edmond is enkele jaren geleden gestorven. De laatste keer dat ik voor eigen publiek speelde, was op zijn begrafenis in de kerk van Hekelgem. Het zat bomvol. En in 2019 speelde ik een huisconcert bij mijn goede vriend Benny De Rijcke. Het was een echt plezier om zoveel vrienden en familie terug te zien. Ik kijk er echt naar uit om in Hekelgem een intiem concert te mogen spelen met mijn collega Fabio Mittino.‚ÄĚ

Tickets voor het concert in Hekelgem op 11 mei zijn op reservatie verkrijgbaar via cultuur@affligem.be  en kosten vijftien euro.

Topartikels editie Ninove-Dender