Dubbelinterview met Alex en Hans Cornand: “het schepenambt is veranderd maar toch ook niet”

De lokale politiek heeft altijd een centrale rol gespeeld bij de familie Cornand in Affligem. Exact dertig jaar na zijn vader Alex, werd ook zoon Hans schepen in Affligem. Samen maken ze nu de balans op en stellen ze veel gelijkenissen maar ook verschillen vast.

Toen Hans Cornand (43) in 2019 schepen voor Open VLD werd in Affligem, was dat zowel voor hemzelf als zijn vader Alex (75) een droom die uitkwam. Want exact dertig jaar eerder in 1989 werd hij schepen van onder meer Burgerlijke stand en Ruimtelijke ordening. “Ik had twee voorgangers in de familie, zo was een nonkel schepen in Aalst. Omdat ik heel actief was in het verenigingsleven, onder andere bij de voetbal en als muzikant, werd ik begin de jaren ‘80 gevraagd om op een lokale lijst te staan. Ik ben er dus ingerold zonder verwachtingen en zou wel zien wat het gaf. Maar het werd een steeds grotere sneeuwbal tot ik eind ‘88 verkozen werd als schepen, een functie die ik twee legislaturen zou uitvoeren”, vertelt Alex Cornand.

Vader Alex combineerde zijn functie als schepen met zijn job als programmeur-analist aan de Vrije Universiteit van Brussel. “Gedurende zes jaar heb ik de huwelijken in de gemeente voltrokken, goed voor zo’n vierhonderd trouwers. Bijna moest ik eens een huwelijk afblazen omdat een bruidegom een weddenschap met vrienden had uitgevoerd. Voor een bak bier. Maar na een korte pauze en wat bemiddeling kon ik het huwelijk toch voltrekken.”

In 2000 stopte vader Alex met politiek, zoon Hans verscheen pas in 2012 voor het eerst op het politieke toneel. “Als kind herinner ik me nog heel goed dat de mensen soms bij ons thuis aan de deur stonden aan te schuiven of zelfs in hun auto bleven wachten tot we thuiskwamen van het werk en school”, zegt Hans. “Politiek was toen ook al een zware stiel”, vult Alex aan. “Na een hele dag werken in Brussel volgden ‘s avonds nog politieke vergaderingen of spreekuur met de inwoners. Het is niet te onderschatten maar ik deed het graag. Ik was er ook graag bij op alle lokale evenementen.”

Zo maakte Hans op jonge leeftijd ook al kennis met het reilen en zeilen van de lokale politiek en via het verenigingsleven sloot hij zich ook aan bij jong VLD. “Dat is me niet opgelegd door mijn vader. Ik koos zelf voor de politiek omdat ik daar zin in had”, zegt Hans. Zijn eerste legislatuur zetelde hij nog als oppositieraadslid maar in 2019 werd hij net als zijn vader schepen. Onder meer van leefmilieu, een bevoegdheid die zijn vader ook nog had. “Ik begon met het doel om ooit eens in de gemeenteraad te raken. Schepen worden was niet de ambitie al is het nu wel plezant dat vader en zoon schepen geweest zijn in Affligem.”

Als Alex en Hans beide periodes eens vergelijken dan valt hen op dat vooral de communicatiemiddelen veranderd zijn. “Wie iets wou vragen kwam bij mij thuis of naar het gemeentehuis. Maar ook op café werd veel besproken. Dan schreef ik alles op een bierkaartje en kwam ik thuis met een stapel bierkaartjes. Die hebben hier nog lang rondgeslingerd”, lacht Alex.

Dankzij de opkomst van het internet en de gsm is het voor inwoners laagdrempelig geworden om contact op te nemen. “Inwoners zijn mondiger geworden. Maar ik heb van mijn vader geleerd om altijd in dialoog te gaan en kalm te blijven. En net zoals hij, vind ik dat men in de dorpspolitiek dicht bij de mensen dient te staan. Dat persoonlijk contact vinden we allebei heel belangrijk.”

Topartikels editie Ninove-Dender