Tientallen kunstenaars tonen hun werk tijdens OpenAterlier in Affligem

De editie van 2020 moest helaas nog geannuleerd worden om de gekende reden maar dat gaf de kunstenaars die deelnemen aan het OpenAtelier de tijd om extra creatief uit de hoek te komen. Voor deze tiende jubileumeditie van de tweejaarlijkse kunstententoonstelling vond het OpenAtelier 37 kunstenaars bereid om hun werk tentoon te stellen. In het weekend van 13, 14 en 15 augustus en het weekend van 20 en 21 augustus kan je op verschillende plekken in Affligem kunst bewonderen of eens binnenstappen in het atelier van de kunstenaars.

“Twintig kunstenaars uit Affligem nemen deel, met ook een hommage aan de in 2018 overleden kunstenaar Piet De Brandt. Maar er zakken ook zestien gastkunstenaars van over heel België af naar Affligem. Zij zitten verspreid over elf locaties in Affligem. Meestal bij de kunstenaar thuis of op enkele plaatsen die je onder ons lokaal erfgoed kan plaatsen, zoals de Bellemolen of de pastorij van Hekelgem”, zegt organisator Pieter Toebaert.

Het centrale startpunt van het OpenAtelier is de Cultuurzaal op de Bellekouter. “Daar staat een referentiewerk van de deelnemende kunstenaars. Ter plaatse kunnen bezoekers kiezen welke werken hen het meest intrigeren om te bezoeken en krijgen ze meer info. Veel locaties kan je te voet vanuit de Bellekouter bereiken of bij mooi weer kiezen voor een fietstocht langsheen alle deelnemers.”

Het belooft alweer een zeer gevarieerde editie te worden met onder andere schilderkunst, beeldhouwkunst, glaskunst, keramiek, fotografie, grafiek, tekenkunst of installaties. “Elke editie slaan onze kunstenaars een bepaalde richting in, wat telkens nieuwe en verrassende resultaten oplevert. Het zal voor deze jubileumeditie niet anders zijn”, belooft Joris Verbeeck, voorzitter van de kunstenaarsgroep.

“Er is gekozen om de kunstenaars vrij te laten in hun interpretatie van ‘Jubileum’ en we kijken met belangstelling uit naar creatieve, grootse, schone, lekkere of kritische ideeën. Mensen verbinden door middel van lokale kunst, dat is precies wat wij proberen te doen. In onze maatschappij is nood aan gesprek, samenkomen, muziek en kunst. Vanuit historisch oogpunt is kunst nooit gecreëerd om in steriele kamers te worden getoond. Kunst, muziek, dans, schoonheid maken integraal deel uit van onze leefomgeving.”

Het OpenAtelier kan je nog bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 augustus van 11.00 tot 18.00 uur.

Topartikels editie Ninove-Dender