Belgisch kampioenschap schapendrijven streek neer in Essene

Wie eens een niet alledaagse sport wou zien, moest afgelopen weekend afzakken naar Essene waar het Belgisch kampioenschap schapendrijven op het programma stond. Daarbij moeten honden en hun baasje een kudde schapen goed door een parcours leiden.

Voor een wedstrijd schapendrijven moeten hond en baasje samenwerken om een kudde schapen zo goed mogelijk door een vooraf bepaald parcours te leiden. En dat klinkt simpeler dan het in werkelijkheid is. Dat bleek ook afgelopen weekend tijdens het Belgisch kampioenschap schapendrijven op de grote weide van vzw Schapendrijvers Denderstreek langs de Assestraat in Essene.

Het kampioenschap liep over twee dagen waarbij de duo’s verschillende runs afleggen voor een jury. “We organiseren het Belgisch kampioenschap in klasse 1, de beginners zeg maar”, zegt voorzitter André De Lombaert. “Maar het hele weekend werden er ook wedstrijden georganiseerd in de hogere klassen tijdens de Essenetrail en de bezoekers konden ook eens ronddwalen langs de country fair. Vooral op zondag hadden we op veel bezoekers gerekend, helaas hadden we het weer niet mee.”

Vijf finalisten streden zondagnamiddag in de gietende regen voor de trofee. “De bedoeling is dat de hond op 120 meter van een kudde van vijf schapen vertrekt. Het baasje moet de hond in omtrekkende beweging naar de kudde sturen zodat ze recht op hem of haar lopen. Nadien moet de kudde door enkele poorten gedreven worden, moeten er enkele dieren van de kudde gescheiden worden en tot slot moeten ze in een hok begeleid worden. Dat alles levert punten op en moet binnen tijd gebeuren”, geeft Freddy Maes van de vzw enige duiding.

We zien de honden richting de schapen sprinten maar evengoed op de buik geduldig afwachten naast de kudde. Alles lijkt gestuurd te worden door het baasje via fluittonen of korte bevelen. En dat loopt soms wel eens mis. “Het BK klasse 1 is voor beginnende schapendrijvers. Soms duurt het jaren voor alles gestroomlijnd loopt. We hadden dit weekend ook wedstrijden in klasse 2 en hoger, daar zijn de opdrachten moeilijker of het schapenras minder makkelijk te sturen.”

Wat ook opvalt: de honden in de finale zijn allemaal bordercollies. “Dat is geen toeval”, zegt André. “Want enerzijds moet de hond goed gehoorzamen maar anderzijds tijdens de wedstrijd zelf beslissingen kunnen nemen. Bij bordercollies zit dat in hun instinct en ze zijn daarom ook uitstekende herdershonden.”

De Schapendrijvers Denderstreek oefenen iedere zondag op hun weide. Ondertussen tellen ze een vijftigtal vaste leden en dat aantal groeit nog.

Topartikels editie Ninove-Dender