Provinciegouverneur waarschuwt voor hitte

Met het warme weer waaronder ook onze provincie kreunt werd de ‘waarschuwinsfase van het federaal hitteplan’ in werking gesteld op zondag 18 juni. Dit is een nationaal plan waarbij zowel drempels voor temperatuur als ozon worden gehanteerd. In het nationale hitte- en ozonplan zijn er drie fasen : de waakzaamheidsfase, de waarschuwingsfase (regionale bevoegdheid) en de alarmfase (federale bevoegdheid).

In de zomer van 2017 wordt het nieuwe Vlaams warmteactieplan van kracht. Dit plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen – en professionals die werken met die doelgroepen – geĂŻnformeerd en gewaarschuwd moeten worden in warmteperiodes. De waarschuwingsfase wordt afgekondigd op basis van weersvoorspellingen wanneer de som van de temperatuur boven op 25°C samen meer dan 17°C bedraagt voor vijf opeenvolgende dagen.

OCMW’s werden op de hoogte gebracht van de waarschuwingsfase. Zij kregen een aantal suggesties om voorbereid om te gaan met de hitte: voldoende drinken, intense inspanningen vermijden, schaduw opzoeken, zonnecrùme smerasseen en zo meer.

Topartikels bij Goeiedag.be