N-VA en Affligem.nu smelten samen

In Affligem smelten de partijen N-VA en Affligem.nu samen tot één partij, die volgend jaar als N-VA naar de kiezer zal gaan. Daarmee komt het na vele jaren tot een hereniging van wat destijds de Vlaamsgezinde vleugel was ten tijde van de Volksunie.

Het samengaan van de twee partijen hing al maanden in de lucht. Affligem.nu heeft met Stijn Stassijns en Tim t’Kint twee gemeenteraadsleden in de oppositie, terwijl N-VA met drie schepenen en nog eens twee gemeenteraadsleden een bestuurscoalitie vormt met de Lijst Burgemeester.

In de gemeenteraad blijven de twee fracties technisch apart bestaan tot het einde van de legislatuur, omdat het gemeentedecreet niet toelaat dat fracties samensmelten, maar de mandatarissen van Affligem.nu treden wel toe tot het N-VA-afdelingsbestuur en gaan voor de resterende duur van de legislatuur samenwerken.

Daarmee lijken in Affligem de komende verkiezingen uit te zullen draaien op een strijd tussen drie min of meer evenwaardige lijsten: de Lijst Burgemeester (CD&V, Groen, sp.a en onafhankelijken), Open VLD en N-VA.

Nog bij N-VA maakte Frank Van Gool bekend dat hij stopt als voorzitter. Huidig ondervoorzitter Jelle Stassijns wordt de nieuwe voorzitter. Het bestuur zal volgende week een nieuwe ondervoorzitter verkiezen.

Topartikels editie Ninove-Dender