Laatste 50 bedden Van Lierde eindelijk erkend

Het nieuwe woonzorgcentrum Van Lierde in Affligem heeft eindelijk zijn erkenning gekregen voor de resterende 50 bedden.

Tot vandaag zijn slechts 66 van de 116 aanwezige bedden erkend door het RIZIV. Het gaat om 62 rusthuisbedden en vier bedden voor kortverblijf. Die plaatsen zijn intussen allemaal ingenomen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ondertekende op 28 maart de erkenning van de resterende 50 bedden, met ingang vanaf 1 januari 2018.

In 2015 besliste de Vlaamse overheid om budgettaire redenen om de erkenning van die 50 bedden voorlopig niet toe te kennen.

“Dat was een enorme klap, niet alleen menselijk maar ook financieel, want dat betekende dat in de laatste 50 kamers geen bewoners konden opgenomen worden”, zegt OCMW-voorzitter Els Van Nieuwenhove (CD&V).

“Dankzij een goed dossier waarin werd aangetoond dat de bouw van het woonzorgcentrum al ver gevorderd was en dat de bewoners in oktober al in het eerste deel hun intrek hadden genomen.”

Om de periode tot 1 januari 2018 te overbruggen loopt ook al een tijdje een dossier om tijdelijk assistentiekamers te organiseren in een deel van de leegstaande kamers. Een assistentiekamer houdt het midden tussen een serviceflat en een rusthuiskamer.

Van Nieuwenhove hoopt begin mei een beslissing te hebben over die tijdelijke bestemmingswijziging.

Intussen vordert ook de tweede fase van de nieuwbouw snel. Deze week werd “de mei gestoken”, dat betekent dat de ruwbouw klaar is en dat de afwerking kan beginnen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de tweede vleugel eind juni zou openen, maar wellicht moet de planning worden opgeschoven naar september.

Topartikels editie Ninove-Dender