Nieuw rustoord Van Lierde in gebruik (+ foto's)

Het was maandag een spannende dag voor de bijna 50 bewoners van het oude OCMW-rusthuis Van Lierde in Affligem. Ze verhuisden definitief naar de aanpalende nieuwbouw, waar ze werden onthaald op een ontbijtbuffet en bloemetjes.

“We hebben acht jaar gewerkt aan deze realisatie”, zegt Jozef Jonckheere, gedelegeerd bestuurder van Solidum, de woonzorggroep die samen met het OCMW van Affligem het nieuwe woonzorgcentrum Van Lierde bouwt en uitbaat. Solidum beheert in de regio ook de woonzorgcentra Sint-Augustinus (Halle), Sint-Felix (Herne), Sint-Carolus (Ternat), Vander Stokken (Pepingen) en Hof ter Waarbeek (Asse).

Voor Affligem sleepte het rusthuisdossier al enkele tientallen jaren aan, want het gebouw van het oude rusthuis Van Lierde, uit 1970, bleek al na tien jaar een groot zorgenkind. “We zijn dan ook ontzettend fier dat we dit mooie project uiteindelijk hebben kunnen realiseren, voor Affligem en zijn hulpbehoevende senioren”, zeggen burgemeester Walter De Donder (LB) en OCMW-voorzitter Els Van Nieuwenhove (LB).

In de nieuwe vzw WZC Van Lierde maakt Solidum driekwart uit van het bestuur en behoudt het OCMW een minderheidsaandeel.

“Samen met de tweede fase, die nu snel volgt, gaat het om een investering van 19 miljoen euro, waarvan 8,5 miljoen euro werd gesubsidieerd door de Vlaamse overheid”, aldus Jonckheere. “De afbraak van het oude rusthuis start op 9 november en de tweede fase is eind 2017 klaar.”

Het aantal bewoners wordt nu snel opgetrokken naar 62 en vanaf nieuwjaar komen er ook vier bedden bij voor kortverblijf. Op termijn telt het nieuwe Van Lierde 116 bedden, verdeeld over 104 kamers. Er zijn dus ook 12 tweepersoonskamers, vier op elke verdieping. Het personeelsbestand werd recent al met vier mensen versterkt, wat het totaal op 40 brengt.

Toch blijft het afwachten, want voor de resterende 50 bedden is er nog steeds geen RIZIV-erkenning. “We hopen op een volledige erkenning vanaf 2018, anders moeten we uitkijken naar alternatieve oplossingen. We kunnen geen 50 bedden onbenut laten”, zegt Jonckheere.

Voor nieuwe bewoners bedraagt de dagprijs 60 euro, een voorlopige prijs in afwachting van de oplevering van de tweede fase. Voor bewoners van het oude rusthuis, die vaak maar 37 euro (Affligemnaren) of 42 euro (niet-Affligemnaren) betaalden, komt er nu 5 euro bij en wordt de prijs elk half jaar lichtjes aangepast.

Werkmannen van de gemeente maken intussen al de kelders van het oude rustoord leeg, want nog voor het einde van het jaar moet het terrein klaar zijn voor de bouw van het tweede deel. Daarin komen de keuken, de kantoren en de cafetaria.

Topartikels editie Ninove-Dender