Parket Halle-Vilvoorde zit op tandvlees

Het gesplitste parket Halle-Vilvoorde kan na twee jaar een stevig rapport voorleggen, maar procureur-generaal Thierry Freyne vreest wel voor de toekomst. “Mijn mensen zitten op hun tandvlees. Bij sommigen is het tandvlees er al niet meer.”

De splitsing van het gerechtelijk en politiek arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde was decennialang een van moeilijkste politieke hangijzers uit onze geschiedenis.

Intussen staat het eigen parket voor Halle-Vilvoorde twee jaar echt op eigen benen. De parketdiensten, die eerst verdeeld zaten over Asse, Halle en Vilvoorde, werden pas vorig jaar gegroepeerd in Asse, verdeeld over twee tijdelijke gebouwen.

Twee jaar later lijkt het dat het eigen gerechtelijke beleid voor Halle-Vilvoorde de wind in de zeilen heeft, dat merk je in het middenveld aan de tevredenheid over de samenwerking en de overlegcultuur met de politie en de lokale besturen.

De instroom aan zaken steeg van 100.000 in 2013 naar 130.000 in 2015, waarvan 98.000 verkeerszaken. 24.000 correctionele zaken en 5.300 jeugdzaken. Het aantal dossiers waarin vervolging werd ingesteld steeg van 8 naar 16 procent en ook het aantal dagvaardingen bij de politierechtbank (20.000 in 2015) en de correctionele rechtbank (2.500 in 2015) steeg op twee jaar tijd met de helft.

Het merendeel van de gerechtelijke dossiers wordt zelfs binnen de drie maanden doorgestuurd naar de rechtbank, het aantal rechtstreekse dagvaardingen verdubbelde zelfs.

Tot daar echter het goede nieuws, want procureur-generaal Thierry Freyne vreest dat hij met de huidige middelen en omstandigheden deze resultaten niet kan blijven bestendigen.

“In 2013 waren er 40 mensen die samen 80.000 verkeerszaken behandelden. Vandaag worden 98.000 verkeerszaken behandeld door 18 mensen”, aldus Freyne. “Ons administratieve kader is maar voor 85 procent ingevuld, plus kampen we met een ziekteverzuim van 20 procent. Ook bij de correctionele rechtbank dreigt de overbelasting, net als in het justitiehuis (waar de zaken met strafbemiddeling worden behandeld). Er wordt ons tegen het einde van het jaar een extra correctionele rechter beloofd, maar we vissen met meerdere parketten en auditoraten in dezelfde vijver.”

En er is de tergend lange stilte in het dossier van de nieuwbouw, die in 2014 werd beloofd voor 2017, maar waar Freyne nu vreest dat Justitie de tijdelijke situatie gewoon wil bestendigen. Zo werken de magistraten in veel te kleine kamertjes van het oude rusthuis Hingeheem in de Gasthuisstraat.

“Wat men federaal ook beweert bij Justitie, het is bij hen dat de zaak geblokkeerd zit. Zeker niet bij de gemeente Asse of de Regie der Gebouwen, want die stellen zich net zeer constructief op. Voor mij is het nu welletjes. De resultaten komen heus niet vanzelf en als magistraten moeten we ons ook steeds hoeden voor procedurefouten. Het parket Halle-Vilvoorde is absoluut een positief verhaal, maar steeds meer mensen raken op hun tandvlees. Sommigen hebben al geen tandvlees meer.”

Topartikels bij Goeiedag.be