Walfergem herdenkt voor het eerst drama van 25 april 1966

De parochieraad van Walfergem en het gemeentebestuur van Asse zetten hun schouders onder een herdenking van het ongeval aan het toenmalige schooltje, vijftig jaar geleden. Het is pas de eerste officiële herdenking ooit van deze zwarte dag voor Asse.

Collectieve rouw, de term hoeft niet echt meer te worden toegelicht na de gebeurtenissen van 22 maart in Zaventem en Brussel. Ook op 25 april 1966 werd ons land in een collectieve rouw gedompeld door het tragische ongeluk op de Brusselsesteenweg in Walfergem, Asse.

In de bocht aan de toenmalige gebouwen van het gemeenteschooltje reed een bestelwagen recht in op het klasje van het tweede en derde leerjaar. Ze stonden buiten op het voetpad in een cirkel rond juf Magda die een verkeersles gaf. Tien van de veertien kinderen overleden ter plaatse of onderweg naar het ziekenhuis.

ongeval Walfergem 1966 - begrafenisVandaag blijven de beelden van de smartelijke gebeurtenis beklijvend, maar in Walfergem zelf was zelfs praten over het ongeval vijftig jaar lang ‘not done’. De betrokken families droegen hun verdriet altijd in stilte. Omdat dat toen zo de Vlaamse tijdsgeest was.

In 2014 zocht Peter Leeman in naam van de parochieraad van Walfergem de betrokken families voor het eerst op met de vraag of ze konden toestemmen met een herdenking bij de vijftigste verjaardag van het ongeval.

“Iedereen vond het een goed idee. Het is voor veel families misschien ook wel de laatste kans, want alleen al in de laatste twee jaar zijn vier van de betrokken ouders overleden”, vertelt hij.

Herdenkingsviering

De herdenkingsactiviteiten starten op zondag 24 april om 10.30 uur met een herdenkingsviering in de kerk van Walfergem, voorgegaan door hulpbisschop Leon Lemmens en opgeluisterd door het academiekoor August De Boeck en de acht klaroenblazers van de Assese brandweer.

walfergem ongeval april 1966De leerlingen van GBS De Sleutellbos, de huidige naam van de gemeentelijke basisschool van Walfergem, vormen een menselijke ketting van de oude school naar de kerk. Ze maken ook vlagjes met een wens.

In de kerk zijn de meeste plaatsen voorbehouden voor de families en genodigden, maar iedereen kan de viering volgen op de parking van de Sint-Martinusscholen waar de gemeente een groot scherm zal plaatsen.

Aansluitend op de viering gaat het te voet naar het kerkhof, begeleid door het trommelkorps van de brandweer, waar een bloemenhulde zal plaatsvinden aan de tien graven, waarvan de grafstenen door de gemeente werden gerestaureerd.

In het gemeenschapslokaal van Walfergem, op het Stevensveld, is er van 12 tot 18 uur een tentoonstelling, samengesteld door de heemkring Ascania, met foto’s en krantenknipsels van de gebeurtenissen.

In de tentoonstellingsruimte wordt ook doorlopend een ingekorte versie (20 minuten) getoond van de nieuwe documentaire die Assenaar Johan Stoefs draaide, met interviews met de nabestaanden en de leerkrachten van toen. Van de integrale documentaire, ongeveer 50 minuten, wordt later een DVD uitgebracht.

Op maandag 25 april worden om 14 uur – het ongeval gebeurde destijds om 13.55 uur – in Asse alle klokken geluid en zal de parochieploeg een bloemstuk neerleggen op de plaats van het ongeval, waarbij de kinderen van de school een erehaag vormen. Leerlingen van de middelbare scholen bezoeken die dag ook de tentoonstelling.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk