Grote politie-actie tegen woninginbraken en mensensmokkel

De lokale en federale politie hebben in de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 maart een grootschalige controleactie “Exit” gehouden in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

De Exit actie is in de eerste plaats gericht tegen de woninginbraken, homejackings en rondtrekkende dadergroeperingen en in de tweede plaats naar (verkeers)criminaliteit in het algemeen. Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking.

Daarnaast is er ook de huidige problematiek van vluchtelingen en mensensmokkel. Daarom werd de focus van deze actie gelegd op de parking van autosnelweg E40 te Groot-Bijgaarden. Op deze parking vond een grootschalige actie plaats. In een tweede fase werd overgegaan tot een bijkomende actie in het kader van woninginbraken en rondtrekkende dadergroeperingen.

Naast deze grootschalige acties werden op het grondgebied van 4 politiezones bijkomend gecoördineerde acties georganiseerd. Aan de acties namen alle 13 lokale politiezones van het arrondissement Halle-Vilvoorde deel. Ook de Spoorwegpolitie Brussel, de wegpolitie Brabant en de federale gerechtelijke politie (FGP) Halle-Vilvoorde namen deel.

Ter ondersteuning van de arrondissementele actie zette de federale politie bijkomende middelen en personeel in zoals drughonden, patrouille honden en migratiecontrole honden. Ook een Heli nam aan de actie deel. De actie werd gecoördineerd door de Coördinatie en Steundirectie (CSD) Halle-Vilvoorde in samenwerking met het Parket Halle-Vilvoorde.

Resultaten

  • In Groot-Bijgaarden werden 11 illegale vluchtelingen aangetroffen. Na contact met DVZ mochten zij beschikken. Sommigen met een bevel om het grondgebied te verlaten.
  • Er werden in totaal 149 voertuigen en 144 personen gecontroleerd. Hiervan was er 1 persoon geseind voor het opsporen van verblijfplaats. EĂ©n voertuig werd in beslag genomen wegens niet verzekering.
  • Er werden een aantal processen-verbaal opgesteld voor verkeersinbreuken en er werden kleine hoeveelheden drugs aangetroffen (35 gr Marihuana in totaal). Er werden 74 negatieve ademtesten afgenomen.
  • Daarnaast waren er 2 bestuurlijke vrijheidsberovingen wegens weerspannigheid en openbare dronkenschap en 1 gerechtelijke aanhouding wegens handel in verdovende middelen.
Topartikels bij Goeiedag.be