Sluwe dievegges bestelen juwelier Van Stalle

Juwelier en goudsmid Rik Van Stalle uit Affligem waarschuwt zijn collega’s om op te letten voor twee dievegges die vorige donderdag op een uiterst professionele manier met gouden kettinkjes aan de haal gingen ter waarde van 12.000 euro.

De twee vrouwen, wellicht van Oost-Europese origine, belden donderdag 8 oktober om iets na 14 uur aan bij de juwelier op de Brusselbaan in Hekelgem.

‘Het ging om twee goed geklede dames ergens tussen 35 en 40 jaar, schat ik’, zegt de juwelier. ‘Ze waren nogal opvallend zwaar gekleed, gelet toch op de vrij zomerse temperatuur die namiddag. Ze droegen ook opvallende grote brillen en beiden hadden zeer brede heupen en billen. De ene was ongeveer 1,60 tot 1,65 meter, de tweede was een tiental centimeter groter, allebei op schoenen met hakjes. Eentje sprak een beetje Nederlands, maar hoofdzakelijk Frans en Engels. Tegen elkaar spraken ze in een Oost-Europese taal, ik denk Bulgaars of Roemeens.’

De twee vrouwen zeiden dat ze een hangertje wilden kopen voor de 75ste verjaardag van hun moeder, met daarin de naam gegraveerd. Het laten zien van de hangertjes en het kiezen van het kettinkje duurde een twintigtal minuten.

‘Op de camerabeelden is vanuit verschillende hoeken duidelijk te zien is hoe ze kalm, maar erg sluw en doordacht hun slag sloegen, onder andere met behulp van hun handtas en sjaal. Zelf was ik nochtans de hele tijd honderd procent op mijn hoede. Toch hadden ze aan één luttele seconde afleiding voldoende.’

Wat Van Stalle ook opviel was dat er, op het moment dat hij met de dames bezig was, er een telefoon kwam van een privé-nummer. ‘Wellicht was dat ook een truc om me af te leiden, maar ik heb de oproep niet beantwoord.’

Toen de vrouwen de winkel verlieten besefte Van Stalle al snel dat hij was bestolen. Hij belde onmiddellijk de politie, maar toen die ter plaatse was waren de vogels al gaan vliegen.

De juwelier wil vooral collega’s waarschuwen om zeker op te letten voor deze vrouwen. ‘Het gaat hier duidelijk om erg professionele dievegges die elders in ons land ook zullen proberen hun slag te slaan.’

Van Stalle looft ook een beloning uit van 1.500 euro voor wie een gouden tip kan geven die leidt naar de arrestatie van het duo.