Zellik heeft eerste CNG-tankstation in Rand

Op het terrein van het Esso-tankstation aan de groenteveiling in Zellik opende Enora vanmiddag het eerste tankstation met gecomprimeerd aardgas (CNG) in de Vlaamse Rand.

Enora is een partnership tussen Electrabel, G&V Energy Group en de Waalse intercommunale Ideta. Zowel personenvoertuigen als vrachtwagens op CNG kunnen er komen tanken.

De keuze voor Zellik kwam er omwille van de onmiddellijke nabijheid van de E40 en de E19. Ook het feit dat het aanpalende distributiecentrum van Delhaize al vijf CNG-vrachtwagens in zijn vloot heeft speelde een rol.

Voertuigen op CNG stoten in vergelijking met dieselvoertuigen 95 procent minder fijn stof en 75 procent minder CO2 uit. Rijden op aardgas is ook dertig procent goedkoper, maar de aankoopprijs van het voertuig ligt dertig procent hoger.

Momenteel rijden in ons land amper tweeduizend voertuigen op CNG rond. Nochtans is er al keuze uit een twintigtal modellen van acht constructeurs, vooral bij de middenklasse wagens.

Vooral de lage dieselprijs remt de groei in dit segment af, zo bleek uit een voorafgaand rondetafelgesprek. ‘CNG is nog te veel een verhaal van onbekend maakt onbemind’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die samen met zijn collega Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie, naar Zellik afzakten voor de officiële eerste tankbeurt.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk