‘Een huis dat liefst veel leeg staat’

In de Daalstraat in Teralfene nam het OCMW van Affligem een nieuwe doorgangswoning in gebruik.

Een doorgangswoning is een woning die door het OCMW voor korte tijd wordt verhuurd aan mensen in een noodsituatie. Het pand wordt voor drie maand verhuurd, een termijn die maximum één keer kan verlengd worden.

De huizen in de Daalstraat 9 en 9A zijn elkaars spiegelbeeld. Toen ze enkele jaren geleden te koop kwamen, kochten het OCMW en de gemeente de huizen aan, met geld van het Sociaal Impulsfonds, nummer 9 door het OCMW en 9A door de gemeente.

Woning nr. 9 werd altijd al gebruikt als doorgangswoning, terwijl 9A door de gemeente werd opgefrist en aan het OCMW uitgeleend als huurwoning. Met de eerste huurder liep het flink mis, met als gevolg heel wat schade aan de woning.

Het huis stond lang leeg en verkommerd en uiteindelijk stond de gemeente het huis kosteloos af aan het OCMW, dat van de Nationale Loterij 52.000 euro kreeg om het pand te renoveren.

Die renovatie gebeurde het eerste jaar door het KTA van Aalst en het gebouw werd afgewerkt door de Klusseniers.

‘Hoe langer het huis leeg staat, hoe beter. Belangrijk is dat het steeds instapklaar moet zijn’, zegt OCMW-voorzitter Els Van Nieuwenhove (CD&V).

Het OCMW beschikt in de Kerkstraat nog over een woning waar het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) is gevestigd, met een appartement dat ook als doorgangswoning wordt gebruikt, maar dat gebouw is in slechte staat. Het OCMW overweegt om dat gebouw te verkopen.